Damaszkusz meghívta a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet a dúmai támadás kivizsgálására

 

A szíriai kormány hivatalosan is felkérte a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet (OPCW), hogy küldjön tényfeltáró küldöttséget a kelet-gútai Dúmában elkövetett állítólagos vegyifegyver-támadással kapcsolatos vádak kivizsgálására - jelentette kedden a szíriai állami média.

„Szíria szívesen együttműködik az OPCW-vel annak érdekében, hogy feltárják a vádaskodások mögötti igazságot, amelyeket egyes nyugati felek azért reklámoznak, hogy igazolják agresszív szándékaikat” – írta a SANA szíriai állami hírügynökség egy külügyi vezetőre hivatkozva. A hírügynökség által idézett magas rangú diplomata szerint „Szíria hangsúlyozza eltökéltségét, hogy minden segítséget megad a missziónak”.

Gáztámadás sebesültje Dúmában. Fotó: MTI/ EPA/Emad Aldin (18+)

Ahmet Üzümcü, az OPCW igazgatója hétfőn jelentette be, hogy a szervezet vizsgálatot folytat a dúmai támadás ügyében. A hágai székhelyű szervezet már amúgy is helyszínen lévő tényfeltáró missziója mintákat gyűjtött ennek kiderítésére, és már elkészített egy előzetes elemzést a vegyi fegyverek állítólagos bevetéséről szóló beszámolók alapján – állt a kormányközi szervezet közleményében.

Az OPCW azt próbálja tisztázni, hogy milyen vegyi anyagot vethettek be a támadás során, köztük annak lehetőségét, hogy egy több méreganyagból álló „koktélt” vetettek be. A misszió ezután bemutatja a vizsgálattal kapcsolatosan levont következtetéseit az OPCW-tagállamoknak. Az al-Dzsazíra pánarab televízió szombati jelentésében azt állította, hogy legalább negyven ember halt fulladásos halált a szíriai lázadók utolsó erődítményeként szolgáló Dúmában, a Damaszkusz melletti térség legnagyobb városában egy vegyi támadás következtében. A Reuters brit hírügynökség szemtanúkra hivatkozó beszámolója szerint a városban klórszag terjengett, az orvosok szerint azonban a testi tünetek sokkal inkább valamilyen idegméregre utaltak.

Jönnek az újabb nyugati légitámadások?

Az amerikai haderő Donald Trump utasítására légicsapásokat mért egy szíriai katonai támaszpontra a rendelt, miután Hajk Senun településen nyolcvan civil halt meg szaringázzal végrehajtott – Washington által a szíriai kormány számlájára írt – támadásban. Az Egyesült Államok és Franciaország az elmúlt hetekben többször újabb légicsapásokkal fenyegették meg a szíriai kormányt.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa várhatóan kedden ül össze, hogy megvitassa az Egyesült Államok által benyújtott határozattervezetet, amely nemzetközi testületet létrehozását írná elő a vegyi fegyverek Szíriában történő bevetésének kivizsgálására. Oroszország elutasítja az amerikai kezdeményezést, és várhatóan saját határozattervezetet nyújt be, amely az OPCW részvételével folytatandó vizsgálatot követel.