Fű alatt megkétszerezte a várakozási időt a Facebook, mire leléphetnek a felhasználói

 

A csalódott felhasználóinak csendben, külön közlemény és értesítés nélkül duplázta a kilépési idejét a Facebook.

(Fotó: Epa/Sacha Steinbach)

(Fotó: Epa/Sacha Steinbach)

Arra gondol a facebookoló, hogy elég a botrányokból, a Cambridge Analytica-féle balhékból, valamint a minap ellopott 50 millió ügyféladat miatt nem érzi biztonságban saját magát sem, s kilép a Facebookról?

Csak ne olyan gyorsan!

Nem jött ugyan sajtóközlemény, hivatalos bejelentés (vagy nagyon titokban), csak úgy diszkréten megnőtt a szabadulási idő.

Ugyanis a legutóbbi időkig, ha valaki törölni akarta a fiókját, még 14 napig kötelezően fenn kellett tartania. Most kiderült, hogy nem oda Buda, a régi 14 helyett immáron 30 napig maradni kell, míg elereszt a közösségi oldal.

Eddig sem ment az csak úgy, egyetlen kattintásra, mint más programok esetében. Először kapunk egy figyelmeztetést, hogy az itt található törlési lehetőség helyett inkább függesszük fel a fiókunk használatát, mert a Facebook-fiókkal együtt a Messengerünk is törlődik… Egyébiránt ennyi és ennyi fényképünk, bejegyzésünk és annyi egyéb tartalmunk van a Facebookra feltöltve, mondja az oldal, a végleges törlés előtt legalább töltsük le ezeket.

Fél napig tart a mentés, de utána újabb meglepetés jön: csak türelmi időt kaptunk.

Régebben 14, most pedig 30 napot, míg ténylegesen törlődik a fiók. (Másoknál persze a fiók teljes törlése után is megmaradnak a megosztott képek, filmek, beszélgetések: jobb tehát még időben háromszor is meggondolni, mit osztunk meg a digitális öröklétnek.)

A változást észre vevő The Verge kérdésére a Facebook azt válaszolta, hogy a lelépési idő éppen a felhasználók érdekében duplázódott, mivel azt tapasztalták, hogy kilépésük után sokan meggondolnák magukat, s visszatérnének.

Meglehet, érdekében áll egy reklámbevételekből élő cégnek, hogy minél tovább, minél több felhasználót tudjon jelenteni a hirdetőknek. A kilépési idő hosszabbítása is lassítja a lemorzsolódást.

Szembesültek a közösségi netezés “sötét oldalával”

A botrányok kezdete óta a felhasználók több mint negyede törölte a közösségi portál alkalmazását a telefonjáról.

Leginkább a fiatalok hagyják ott a közösségi portált és keresnek más felületet maguknak a Pew Research Center felmérése szerint.

Az intézet fél évvel a Cambridge Analytica és a Facebook balhé után vizsgálta a közösségi oldal felhasználóinak alakulását. Kiderült, sokan változtattak online magatartásukon, mikor szembesültek a közösségi netezés „sötét oldalával”.

A felmérés szerint az USA-ban az utóbbi időben a Facebook felhasználók több mint fele szigorította az adatvédelmi beállításait, tízből négyen szüneteltetik a Facebook használatát, s több mint negyedük törölte a fiókját.

Leginkább a 18-29 évesek ábrándultak ki belőle.