Ő a világ legfiatalabb dollármilliárdosa, aki a maga erejéből lett dúsgazdag

 

Természetesen informatikus. Amúgy internetes fizetéssel foglalkozik.

Patrick Collison, a Stripe társalapítója és ügyvezetője az MWC-n beszél (Fotó: Reuters/Albert Gea)

Patrick Collison, a Stripe társalapítója és ügyvezetője az MWC-n beszél (Fotó: Reuters/Albert Gea)

Patrick Collison ír származású, betöltötte a 29. évét, vagyonát a Forbes egymilliárd amerikai dollárra becsüli. San Franciscóban él.

Testvérével 19 és 17 éves korukban fejlesztették Shuppa-t, amiből az Auctomatic online aukciós rendszer lett, amelynek értékesítésével egy nap alatt kerestek 5 millió dollárt. Aztán jártak a Harvard, illetve az MIT egyetemre, majd megcsinálták a Stripe-ot, a sikeres online fizetési rendszert.

Collison azt állítja, hogy legkevésbé a saját képességeinek, inkább a munkatársainak, meg a szerencsének köszönheti, hogy ő lett a legfiatalabb milliárdos a világon.

Az NPR-en (a National Public Radio az USA leghíresebb közszolgálati rádiója) online műsorában, a Guy Razzel közös How I Built This (Hogyan építettem fel ezt) podcast adásban a Collison fivérek megosztják történetüket, hogy miként hozták létre és adták el tizenévesen az első cégüket, és hogyan folytatták a Stripe-pal.

Amikor megkérdezték, mennyiben tulajdonítja a cég sikerességét az ügyességnek és az eszüknek, azt válaszolta: „Úgy hiszem, a dolog kevéssé szól arról, hogy mekkora a tudásod és az intelligenciád. Inkább annak a több száz embernek a munkájának köszönhető, akik a Stripe-ban dolgoznak. Fontos az intellektus és a kreativitás, de a legtöbbet a kemény munka számít.”

A Forbes szerint Collison a legalább egymilliárd dollárjával a világ legfiatalabb, csupán a maga erejéből lett milliárdosa.