Véget ért az utolsó magyar érdekeltségű verseny is a téli olimpián

 

Az első fordulóban, a 16 között búcsúzott Magyarország az alpesi sízők csapatversenyében Phjongcsangban. A Hozmann Szonja, Maróty Mariann, Samsal Dalibor, Kékesi Márton összeállítású együttest a későbbi aranyérmes svájciak ejtették ki.

A téli olimpiák történetében először rendeztek csapatversenyt alpesi síben. A párhuzamos kaputűzésű viadalon 16 nemzet szerepelt. Szenzációnak számított, hogy a rajtnál ott lehettek a magyarok is. A Hozmann Szonja, Maróty Mariann, Samsal Dalibor, Kékesi Márton összeállítású együttes a nyolcaddöntőben a végső győzelemre is esélyes Svájccal találkozott.

A papírforma nem is borult, ugyanis a Phjongcshangban már érmet szerző Wendy Holdenerrel és Ramon Zenhäusernnel felálló svájciak mind a négy futamot magabiztosan nyerték, így a magyarok már az első fordulóban búcsúztak. A téli olimpia utolsó magyar érdekeltségű száma után Kékesi Márton elégedetten összegzett és a verseny egyediségét hangsúlyozta.

A magyar csapat legyőzése után a svájciak meg sem álltak a döntőig, ahol Ausztriával találkoztak. A végső győztes kilétéről az utolsó futam döntött, ám mivel az osztrák Marco Schwarz nem ért célba, Svájc végül 3-1-re megnyerte a finálét és a szám első olimpiai bajnoka lett.

Maróty Mariann, Samsal Dalibor, Kékesi Márton és Hozmann Szonja (b-j) az alpesi sízők csapatversenye után a phjongcshangi téli olimpián az Alpensia Sport Parkban 2018. február 24-én. A magyar válogatott a svájciaktól 4-0-ra kikapott, így nem jutott tovább a negyeddöntőbe. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Maróty Mariann, Samsal Dalibor, Kékesi Márton és Hozmann Szonja (b-j) az alpesi sízők csapatversenye után a phjongcshangi téli olimpián az Alpensia Sport Parkban 2018. február 24-én. A magyar válogatott a svájciaktól 4-0-ra kikapott, így nem jutott tovább a negyeddöntőbe.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Helytálltak a magyar alpesi sízők Phjongcshangban

Januári sérülése miatt nem lehetett ott az olimpián Miklós Edit, ám előkelő világranglista-helyezésének köszönhetően Magyarországot így is négy versenyző képviselhette az olimpián.

A csapat legjobb egyéni helyezését a lendületes futamokat produkáló Kékesi Márton érte el. Műlesiklásban 30. lett, ami remek teljesítménynek számít egy 22 éves magyar sízőtől. Ezt erősíti meg az a tény is, hogy Kékesi óriás-műlesiklásban a negyedik olimpiáján szereplő Samsal Dalibort is legyőzte.

A hölgyek visszafogottabban teljesítettek, magyar női alpesi síző mindössze egy versenyszámban végzett a legjobb 50-ben. Mindezt összegezve Miklós Edit szerint a magyarok nem okoztak csalódást Phjongcshangban.

A magyar sízők helytálltak, és amit tudtak, mind kihozták magukból – mondta el Miklósi Edit, aki az olimpia alatt szakkommentátorként segítette az M4 Sport közvetítéseit. A négy évvel ezelőtt olimpiai hetedik helyezést elérő síző sérülése miatt ezúttal kihagyta az olimpiát, az ő távollétében pedig egy 30. hely volt a legjobb magyar egyéni eredmény alpesi síben.

Véget ért a magyaroknak

Alpesi sízőink mai szereplésével a magyar csapat számára véget ért az olimpia: Phjongcshangban először született magyar aranyérem a téli játékok történetében. A sportolók már készülnek haza, Maruzsa István, az M1 tudósítója arról számolt be szombat délután: az aranygép hamarosan felszáll és vasárnap 12 óra előtt nem sokkal landolnak majd.

A Magyar Olimpiai Bizottság ugyanakkor nem reptérre, hanem a Puskás Ferenc Stadion melletti jégcsarnokba várja az ünnepelni vágyó szurkolókat.

Történelmet írt Ester Ledecká

Múlt szombaton Ester Ledecká az egész világot, sőt saját magát is meglepte, amikor egy századmásodperccel megnyerte a női szuperóriásműlesiklást, és aranyérmet szerzett alpesi síben. A 22 éves Ledecká az első sportoló, aki egy téli olimpián két különböző sportágban is aranyérmet tudott szerezni. A versenyző fő száma ugyanis a hódeszkások párhuzamos óriás-műlesiklása, amelyre világbajnokként érkezett.

Ledecká esélyeshez méltó módon teljesítette a futamokat. Már a nyolcaddöntőben megkapta a szám olimpiai címvédőjét, ám a svájci ellenfelének a legyőzése sem jelentett nehézséget számára. A döntőben a cseh snowboardos a német Selina Jörggel találkozott, aki ellen szintén nagyszerűen versenyzett és végül csaknem fél másodperccel győzött.

Ester Ledecká újabb phjongcsangi aranyérmével történelmet írt, hiszen ő az első, aki egy két különböző sportágban is felér a csúcsra a téli olimpián.

A női hódeszkások párhuzamos óriás-műlesiklásában aranyérmes cseh Ester Ledecká ünnepel az eredményhirdetésen, a phjongcshangi téli olimpián a Phoenix Havas Parkban 2018. február 24-én. (MTI/EPA/Fazry Ismail)

A női hódeszkások párhuzamos óriás-műlesiklásában aranyérmes cseh Ester Ledecká ünnepel az eredményhirdetésen, a phjongcshangi téli olimpián a Phoenix Havas Parkban 2018. február 24-én. (MTI/EPA/Fazry Ismail)

A finneké a leghosszabb versenyszám

Finn sífutó nyerte a téli olimpia leghosszabb versenyszámát. Iivo Niskanen a férfiak 50 kilométeres viadalán győzött.

A több mint két órán át tartó erőpróbán nagyjából 20 kilométerig haladt együtt az élmezőny. Féltávhoz közeledve azonban a finn sífutó ritmust váltott, és elhúzott riválisaitól. Niskanen dolgát az utolsó kilométereken egy orosz versenyző nehezítette meg, ám a hajrában már ő sem bírt a finnel, aki hazája első aranyérmét szerezte meg az idei olimpián. Érdekesség, hogy ezzel a sikerrel Finnország megelőzte Magyarországot az éremtáblán. A magyar csapat jelenleg a 21. helyen áll.

Az első amerikai curlingarany

Történelmi siker született a férfi curlingtornán. Először lett aranyérmes az Egyesült Államok csapata, miután 10-7-re legyőzte a svédeket a döntőben.

A mérkőzés sokáig szoros csatát hozott, olyannyira, hogy még a döntéshez szükséges mérőeszköz is előkerültek. A nyolcadik endet viszont az amerikaiak nagyszerű játékkal 5-0-ra nyerték, és 10-5-re elhúztak. Ezután a svédek csak szépíteni tudtak, és végül az utolsó játékrészben kezet nyújtottak az amerikaiaknak.

Az Egyesült Államok története során először nyert aranyérmet curlingben, ráadásul a legutóbbi 3 olimpia győztese, Kanada ezúttal csak a negyedik helyen végzett. Az éremátadón történt egy baki is. Egy szervezési hiba miatt a győztes amerikaiak a női finálé érmeit kapták meg.