Amikor az építész „csak” rajzol – megnyílt Török Ferenc kiállítása

 

Többek között bibliai témájú színes grafikákat, valamint magyarországi templomok makettjeit mutatja be Török Ferenc Kossuth-díjas építész kiállítása, amely Teremtés címmel nyílt meg Budapesten, a Várnegyed Galériában.

„A grafikai művek részben a szentföldi kirándulások élményei alapján, részben a Bibliában való utazás nyomán születtek” – hangsúlyozta Török Ferenc Ybl- és Kossuth-díjas építész, a nemzet művésze.

A grafikák többsége színes tusrajz, a kiállítás címét adó Teremtés egy kompozíciós sorozat, amelyben a bibliai teremtés hat napját örökítette meg.

Emellett a március 23-ig látogatható tárlaton az építész által néhány, 1980-tól napjainkig tervezett templomok makettje is: a nyársapáti katolikus templom, a révfülöpi templom vagy a budapesti Magyar Szentek-temploma.

A grafikák 2000 és 2008 között születtek,  egy súlyos betegség során kezdte el megrajzolni bibliai olvasmányélményeit, később pedig a Szentföldön járt több helyen a feleségével, az út által inspirált grafikai munkái a helyszínen készített skiccek nyomán születtek.

Nemzet Művésze díjjal kitüntetett Török Ferenc Kossuth-díjas építész, egyetemi tanár budapesti otthonában 2014. december 16-án. MTI Fotó: Czimbal Gyula

A Nemzet Művésze díjjal kitüntetett Török Ferenc Kossuth-díjas építész, egyetemi tanár
(MTI-fotó: Czimbal Gyula)

Török Ferenc Kossuth-díjas építész 1935-ben született Budapesten, 1955-ben kezdte meg tanulmányait a Budapesti Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetemen Rados Jenő, Pogány Frigyes és Csonka Pál irányítása alatt.
1982-ben építész-oktató munkásságáért és alkotó építészeti tevékenységéért Ybl Miklós-díjban részesült. 1995-ben építészeti, különösen templomépítési, valamint iskolateremtő oktató munkásságáért kapta meg a Kossuth-díjat. 2014-ben az elsők között kapta meg a Nemzet Művésze címet.

Az edelényi görögkatolikus templom. Fotó: MTI/ Kozma István

Az edelényi hatszögletű görögkatolikus templom (Fotó: MTI/ Kozma István)

Nevéhez többek között olyan épületek fűződnek, mint Edelény és Ábrahámhegy templomai, a máriapócsi zarándokház, a pannonhalmi főapátság külső rekonstrukciója, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér ökumenikus imaháza, a szentendrei művésztelep, a budavári OTP-házak, a budapesti vidámpark elvarázsolt kastélya vagy a tatai uszoda. Török Ferenc tagja a Magyar Építőművészek Szövetségének, a Magyar Építészkamarának, a Magyar Művészeti Akadémiának és a Professzorok Batthyány Körének is.

Török Ferenc kiemelte, hogy most épül egy kis zarándokkápolna Kozárdon, a Mária út egyik állomásán.