Továbbjutott Tóth Ivett műkorcsolyázó

 

Továbbjutott a szabadprogramba, így teljesítette elsődleges célját Tóth Ivett. A magyar műkorcsolyázó a 23. helyen végzett a nők rövid programjában, így bemutathatja kűrjét a pénteki folytatásban.

A választott zenéjéhez illő fekete nadrágban és szegecses bőrfelsőben lépett jégre a műkorcsolyázó Tóth Ivett. A magyar lány az AC/DC rockegyüttes zenéjére mutatta be produkcióját a nők rövid programjában. A 19 éves versenyző azonban nem csak a zene miatt aratott nagy sikert a nézők körében, hiszen hivatalos versenyen szezonbeli legjobb teljesítményét nyújtva bejutott a mindent eldöntő rövid programba.

A 30-as mezőnyből tizennegyedikként jégre lépő Tóth nagyszerűen kezdett, a folytatásban azonban az egyik legfontosabb ugrásánál páros lábra érkezett.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ez azonban nem bizonytalanította el a magyar versenyzőt, aki ezt követően már nem hibázott. A bírók 53,22 század pontra értékelték gyakorlatát, így többi ellenfele helyezésétől függetlenül rögtön eldőlt, hogy bemutathatja kűrjét a pénteki folytatásban.

Tóth Ivett végül a huszonharmadik helyen végzett.

A női műkorcsolyázók szabad programját magyar idő szerint péntek hajnalban rendezik meg. Tóth Ivett hatodikként mutathatja be kűrjét.

Azon a jégen, amelyen ma Tóth Ivett versenyzett, holnap a rövid pályás gyorskorcsolyázók szerepelnek majd. A magyarok ismét éremeséllyel állnak rajthoz.

Az olasz Sofia Goggia nyerte a női lesiklást Phjongcsangban

Sofia Goggia élete első olimpiáján aranyérmet szerzett. Sokan Lindsey Vonn tartották a legnagyobb esélyesnek, de az amerikai síző harmadik helyen végzett.

A rajthoz álló négy olasz lesikló közül hárman kiestek, Goggia viszont megnyerte a lesiklást Phjongcsangban. Győzelme nem számít meglepetésnek, tekintve, hogy vezeti a szakági világkupát, tavaly pedig a főpróba is jól sikerült számára a dél-koreai pályán. Egy évvel ezelőtt Goggia a világkupában is verhetetlen volt ezen a helyszínen.

Az olasz síző elsősorban a pálya alsó részén teljesített kiválóan. Jelentős előnnyel ért célba, legnagyobb riválisai viszont még csak utána következtek.

Végül azonban senki nem tudta megelőzni a karrierje első olimpiáján szereplő Goggiát. A norvég Ragnhild Mowinckel 9 századmásodperces lemaradással ért célba, és második lett, míg a bronzérmet az amerikai Lindsey Vonn szerezte meg. A 81 világkupa-győzelemmel büszkélkedő amerikai rekorder eddig egyszer győzött olimpián. Egyetlen aranyérmét nyolc évvel ezelőtt, Vancouverben szerezte meg.

Sofia Goggia (EPA/Jeon Heon-Kyun)

Mától kezdve Marit Björgennek van a legtöbb érme téli olimpiákon

A norvég sífutó pályafutása 14. érmét szerezte meg, miután ma harmadik lett a csapatversenyben, sprint távon. A 37 éves Björgen három egymást követő olimpián gyűjtött 14 érmet, ezzel egyedül vezeti az örökranglistát, hiszen megelőzte a biatlonista Ole Einar Björndalent. A mai csapatversenyt az Egyesült Államok nyerte meg. Az amerikaiak ezzel történelmet írtak. Ők szerezték meg ugyanis hazájuk első olimpiai aranyérmét sífutásban.

És nem csak egyéniben, hanem csapatként is történelmet írt Norvégia. A norvég férfi gyorskorcsolyaváltó ugyanis szoros csatában legyőzte a házigazda Dél-Koreát, ezzel beállította saját téli olimpiai aranyrekordját.

Az északi ország olimpikonjai legutóbb 2002-ben, Salt Lake Cityben szereztek 13 aranyat, Phjongcsangban pedig minden esélyük megvan arra, hogy meghaladják az eddigi csúcsot. 13 arany, 11 ezüst és 9 bronzérmükkel egyébként a norvégok vezetik a 2018-as téli ötkarikás játékok éremtáblázatát is.

Kiesett az Egyesült Államok válogatottja a férfi jégkorongtorna negyeddöntőjében

Az NHL-játékosait nélkülöző amerikaiak, szétlövésekkel kaptak ki Csehországtól.

Bár az NHL-ben szereplő játékosaira nem számíthatott, mégsem ilyen olimpiát álmodott meg magának az Egyesült Államok válogatottja. Az amerikaiak öt mérkőzésükből hármat vereséggel zártak, mai botlásuk pedig már a kiesést jelentette.

A csehek ellen vezetést szereztek az amerikaiak, ám a csehek egyenlítettek, majd a második játékrészben Kundratek góljával már a vezetést is átvették a pirosmezesek.

Innen azonban még emberhátrányban is talpra állt az Egyesült Államok csapata. Két perccel később már 2:2 volt az állás.
A mindent eldöntő gólra egészen a szétlövésekig kellett várni, ahol egyedül Petr Koukal talált be, így Csehország 3:2-re megnyerte a mérkőzést.

Német győzelem született a nők kettesbob versenyében

Mariama Jamanka és Lisa Bukwitz szerezte meg Németország küldöttségének 12. aranyérmét Phjongcsangban a kettesbob versenyében.
A viadalon minden páros 4 futamának összesített időeredménye alapján alakult ki a végső sorrend. A németek az elejétől óriási csatát vívtak az egyik amerikai, és a címvédő Kaillie Humphries felálló kanadai csapattal. Az utolsó futam, utolsó versenyzőjeként rajthoz álló németek, végül kiváló pályát mentek, és összesítésben mindössze 7 századmásodperccel előzték meg az amerikaiakat.

Kanadai arany férfi síkrosszban

A férfiak mai döntőjében a kanadai Brady Leman győzött, ám sajnos egy csúnya bukás miatt is emlékezetes marad a mai versenynap.

Több bukást is hozott a férfiak síkrossz versenye, ám a nézők leginkább a kanadai Chris Delbosco esésére kapták fel a fejüket.

Brady Leman. (EPA/Vassil Donev)

És a döntő sem végződött nagy bukás nélkül: A mezőny mindössze a közel másfél kilométeres táv elejéig haladt együtt, egészen addig, amíg egy hatalmas repülés végén egy orosz és egy kanadai síző összeakadt.

Az aranyért ezután már a világkupát vezető Bisofberger és a rangsorban mindössze 13. helyen álló kék trikós Leman küzdött. Utóbbi néhol a közel hetven km/h-ás sebességet is elérve – meglepetésre – átvette a vezetést esélyesebb ellenfelétől, és végig az élen haladva megszerezte első olimpiai bajnoki címét.