Utolsó helyen zárt Elisabeth Swaney a női síakrobaták félcső selejtezőjében

 

Utolsó, 24. helyen zárt  Elisabeth Swaney a női síakrobaták félcső selejtezőjében a téli olimpián

A kvalifikáció során minden versenyző kétszer csúszott le, majd a jobb eredménye alapján a legjobb 12 került a döntőbe. Az amerikai születésű, de magyar színekben induló Swaney meglepő módon trükkök bemutatása nélkül teljesítette a pályát, amelynek aljára már annyira elfogyott a lendülete, hogy a félcső tetejéig sem ért fel.Swaney 31,4 ponttal zárt az utolsó helyen, így nem jutott tovább.

A 33 éves versenyző – aki korábban venezuelai szkeletonosként próbált kijutni az olimpiára – édesapja amerikai, édesanyja magyar származású. 25 évesen kezdett el síelni, 27 évesen tért át a félcsőre.

Elisabeth Swaney pályafutása során 13 alkalommal végzett a világkupa-sorozatban a legjobb 30 között – igaz több helyen lehetett arról olvasni, hogy ezeken a versenyeken alig 30-an szoktak indulni. Legjobb eredményét, egy 13. helyet pedig tavaly decemberben érte el Kínában.

A magyar színekben induló Swaney Elizabeth Marian (MTI-fotó: Czeglédi Zsolt)

Ahogyan arra már utaltunk, Elisabeth Swaney szereplése elég nagy feltűnést keltett a nemzetközi sajtóban és a közösségi médiában.

Az MTI helyszíni tudósításában megjegyzi, Swaney a külföldi stábok érdeklődését is felkeltette, minden bizonnyal a Calgaryban szereplő brit síugrót, Michael Edwardsot, ismertebb nevén Eddie-t, a Sast látták benne.

A Twitteren pedig a „valódi olimpiai hőstől” a „rossz viccig” elég széles skálán jöttek a visszajelzések.

Találtunk még egy érdekességet a már két éve magyar színekben versenyző Elisabeth Swaney-ről.

Egy amerikai hírportál emlékeztetett arra, hogy Elisabeth Swaney 2003-ban jelöltette magát azon a kaliforniai kormányzóválasztáson, amit egyébként a világhírű színész, Arnold Schwarzenegger nyert meg.

A síakrobatikában a legjobbak akár több mint két méter magasra ugrottak fel a félcső két végén, és különböző forgásokat, szaltókat, trükköket mutattak be a közönségnek.

Női jégkorong: elsőként az Amerikai Egyesült Államok csapata jutott be a torna döntőjébe

Az Egyesült Államok már a mérkőzés 2. percében megszerezte a vezetést. Sőt, az első harmad végén már 2-0-s előnyben voltak sötét mezes tengerentúliak. A második játékrészben a csapat még nagyobb fokozatra kapcsolt. Knight pedig egy hatalmas kapáslövéssel gyakorlatilag biztossá tette a győzelmet. Az Egyesült Államok 5-0-ra megnyerte a mérkőzést, és készülhet a fináléra.

Olimpiai rekorddal nyert a norvég Havard Lorentzen a férfi gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyszámában

A 25 éves versenyző az utolsó előtti körben indult, az esélyesebbnek számontartott holland Ronals Mulderrel. A norvég gyorskorcsolyázó végül 34,41 századdal győzött a kangnungi jégarénában, és egy századdal megjavította az amerikai Casey Fitzrandolph (Készi Fitzendorf) Salt Lake Cityben felállított olimpiai rekordját.