Döcög az Android okostelefon? Mutatunk gyorsjavítást

 

Dadogva működik, vagy rejtélyes hibákat produkál némelyik alkalmazás? Ideje egy gyorstisztításnak.

Kép: Shutterstock

Kép: Shutterstock

Előfordul, hogy például az eddig jól működő Messenger üzenetküldőn egyszer csak nem lehet telefonálni, vagy mondjuk a kameraalkalmazás egyes funkciói nem működnek, netán rendszertelenül kikapcsol az app.

Két, a mobilba gyárilag „beépített” eszköz áll rendelkezésre, az „Alkalmazás adatainak törlése” és a „Gyorsítótár törlése” opció.

Az említett rendetlenkedések hátterében gyakran az áll, hogy a sok tárolt adat között némi rendet kell tenni, s visszaállítani alaphelyzetébe az alkalmazást.

Némelyik alkalmazás egyébként akár gigabájtokat képes gyorsítótárazni, holott erre már nincs szükségünk: ilyenkor akár csak a helymegtakarítás okán is érdemes tisztogatni.

A durva módszer – csak végső esetben

Lépjünk be a Beállítások/ Alkalmazások/ Google Play Áruház alkalmazásba, válasszuk a Tárhely opciót, s ezen belül a „Gyorsítótár törlése” vagy az „Adatok törlése” opciót.

Ez brutális megoldás, mert a telefon összes Google Play-ről telepített alkalmazását alaphelyzetbe hozza, adataink és beállításaink elvesznek.

playaruhaztorles

Tisztogatás óvatos kézzel

Mi is a különbség a gyorsítótár (cache) és az adatok törlése között a felhasználó szempontjából?

A cache ideiglenes tárterület, melynek az a célja, hogy a készülék gyorsan és zökkenőmentesen működjön.

Az adattörlés az alkalmazást alapértelmezett helyzetébe hozza: olyan lesz, mint amikor először telepítettük. (Ha nem működik jól a kameránk, vagy a kedvenc fitneszalkalmazásunk, ez helyrehozhatja, de az eddig mentett beállítások elvesznek.)

Lépjünk be a Beállítások/ Alkalmazások menüpontba, válasszuk ki a problémás alkalmazást, ezen belül a Tárhely, majd a „Gyorsítótár törlése” vagy az „Adatok törlése” opciót. Indítsuk újra a mobilt.

alkalmazastorles

Könnyen lehet, hogy a cache tisztítása rögtön helyrehozza az appot (képünkön a kamerát), de ne csodálkozzunk, ha egy darabig lassabban fog betöltődni. Rövidesen azért a sebessége is a régi lesz.

Ha ez nem segített, lehet próbálkozni az említett adattörléssel: alaphelyzetben elvben helyre kell jönnie a „beragadt”, alkalmazásoknak.

Milyen gyakran használjuk?

Ma már, az Android 6.0 óta kifejezetten jó az Android memóriakezelése, fölösleges a rendszeres tisztogatás, vagy a legutóbb használt alkalmazások kézi bezárása. Ezek inkább lassítanak a telefonon: bízzuk az Androidra a rendcsinálást – amíg valami problémát nem észlelünk.

Kifejezetten ellenjavallottak a különféle, egyébként a Google Play Áruházból is letölthető teljesítményjavító, optimalizáló, „cleaner”, toolbox fantázianeveken forgalmazott alkalmazások: szerencsés esetben placebónak megteszik, néha viszont rontanak a rendszeren.