Áldozatbemutatással kezdődik Saturnalia ünnepe Aquincumban

 

Hagyományőrző és színes programok várják mindazokat, akik ellátogatnak a múzeumba advent első vasárnapján.

A Saturnalia ünnepeket az ókori rómaiak december 17-én, a téli napforduló idején, az őszi vetés befejezésekor ülték meg Szaturnusz isten tiszteletére. Nagy lakomákkal, ivászatokkal, tánccal, zenével ünnepeltek ilyenkor. Bizonyos munkákat tiltottak az ünneplés alatt, és megajándékozták ebben az időszakban a szolgáikat. Otthonaikat örökzöld borostyánnal díszítették.

A császárok korában szabályozták ezt az ünnepet. Augustus három napot engedett, Tiberius és Caligula is megtoldották ezt egy-egy nappal. A szabályozás előtt vagy a szabadosabb években az sem volt ritka. hogy a Saturnaliak egy hetessé dagadtak, és december 25-én értek csak véget. A császárok bőkezűek voltak a népükkel az év ezen időszakában: cirkuszi versenyek, gladiátorjátékok és alakos felvonulások követték egymást. Mindezek a bolondok ünnepének vagy a karneválok ősének is tekinthetőek.

Tárlatvezetés is várja a múzeumba látogatókat a Saturnalia ünnepén (MTI-fotó: Kallos Bea)

A társadalmi rangok is megszűntek erre az időre. Mivel nem volt hivatalos ügyintézés, és a Saturnalia dologtiltó ünnep is volt, a rabszolgáknak megengedték, hogy urakként viselkedjenek. Gazdáik pedig szolgálást játszottak. A gazdagok a szegényeket és a rászorulókat megvendégelték, a rabszolgák ilyenkor az uraság asztalához ültek.

Az Aquincumi Múzeum december 3-án, advent első vasárnapján 12 és 16 óra között várja látogatóit változatos programokkal. Az esemény áldozatbemutatással veszi kezdetét, majd a  Legio X Gemina hagyományőrzői repítik vissza az érdeklődőket az időben. Ezeken felül feltárja titkait a Sötét varázslatok Aquincumban címet viselő kiállítás is!

Aki szeretné kiélni a kreativitást, az kézműves foglalkozáson is részt vehet. Sőt még a jövőnkbe is bepillantást nyerhetünk a Kelta jóslatai által! Saturnalia ünnepéről és a programról bővebben még itt lehet tájékozódni!