Folytatódik a tavaly életre hívott egészségmegőrzési gyerekprogram

 

A program lényege, hogy szakemberek segítségével a diákok megismerhetik és bővíthetik a mindennapi élethez nélkülözhetetlen egészségismereteiket.

A Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Program (MÁESZ) szakmai bizottságának elnöke, Barna István az M1 Ma este című műsorában elmondta, sajnos az figyelhető meg, hogy az életkor előrehaladtával nő a túlsúlyosak aránya. A túlsúlyosságot mérték szerint is fel lehet osztani.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Komka Péter)


Sokan extrém mértékben elhízottak

Az extrém mértékben elhízottak a felnőttek 3–4 százalékát teszik ki, ez nagy aránynak mondható. A folytatódó szűrőprogram üzenete az, hogy csak az egészséges gyermek válhat egészséges felnőtté, ezért fontos lenne, hogy a programon keresztül a gyermekekben tudatosuljon, hogy a

megfelelő életmóddal és lelki egészséggel egészséges felnőttek lehetnek.


Dankovics Gergely, a MÁESZ programigazgatója hozzátette, hogy a programot tavaly indították el, idén pedig 75 ezer gyermek részvételével folytatódik az ország majdnem 200 pontján. Minden helyszínen 4+1 látogatópontot helyeznek ki.

A gyermekek anatómiai bemutatón, dietetikai és védőnői tanácsadáson vehetnek majd részt, virtuális technológiával betekinthetnek az emberi szervezet belsejébe, de közlekedésbiztonsági tanácsadásban is részesülhetnek az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottságának köszönhetően. Három korcsoportot érint a program: az általános és a középiskolásokat, valamint a felsőoktatási intézményben tanuló diákokat.

Az általános iskolások a legfogékonyabbak

Barna István szerint a legfogékonyabbak ezeknek az ismereteknek az elsajátítására az általános iskolások,

a középiskolába járók már kevésbé,

akik pedig főiskolákra, egyetemekre járnak, azok érdeklődnek a legkevésbé a program iránt.

Már az is eredmény, ha a gyermek otthon a zöldséget és a gyümölcsöt értékeli, vagy ha hetente háromszor félórát mozog. Naponta 650 gyermek fordul majd meg a kihelyezett tanórákon, de a tanároknak is fontos a szerepük abban, hogy az ott elhangzott információkat elraktározzák és továbbadják, akár a szülőknek is.