Július elsejétől indul az azonnali fizetés tesztüzeme

 

Július elsejétől indul a nyolc hónapos tesztüzem, az új rendszert pedig 2020 márciusától használhatja majd a lakosság és a vállalatok. Emellett a fizetési kérelem funkciót is bevezetik, így sokkal könnyebben és gyorsabban fizethetjük ki számláinkat.

Elhalasztotta az azonnali fizetések indulását a Magyar Nemzeti Bank. Július helyett jövő márciustól vezetik be az új rendszert Magyarországon. A szabályozók több időt szeretnének adni a hazai kereskedelmi bankoknak, hogy minden szolgáltató megfelelően fel tudjon készülni az átállásra – közölte Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója az M1 Forint, fillér című műsorában. Hozzátette, július elsejétől 8 hónapos próbaüzem következik.

Elmondta, a változtatásra azért volt szükség, mert néhány banki szereplőnél elmaradást tapasztaltak. Mivel ezek a banki szereplők jelentős ügyfélkörrel rendelkeznek, ezt mérlegelve az MNB és a Giro Zrt. úgy döntött, hogy elhalasztja a projektet.


Egységes indulást szeretnének,

azaz, hogy minden ügyfél egyszerre találkozzon az új szolgáltatással – jegyezte meg.

Öt másodpercen belül teljesülhet az átutalás

Jelenleg csak hétköznap, banki nyitvatartási időn belül teljesülnek a pénzforgalmi utalások. Az új szabályozás többek között lehetővé teszi, hogy a tranzakciók a hét bármely napján, akár hétvégén is azonnal, azaz öt másodpercen belül teljesüljenek. Az új rendszer a 10 millió forint alatti utalásokra lesz érvényes.

Az azonnali fizetési rendszer azt a lehetőséget biztosítja, hogy bankszámláról bankszámlára, bármely napszakban 5 másodpercen belül meg fog érkezni az átutalás – hívta fel a figyelmet Lemák Gábor, a Fintech Group szakértője. Arról is beszélt, hogy a jövőben az is előfordulhat, hogy úgy érkezünk meg egy boltba, hogy nincs nálunk készpénz, sem pedig bankkártya, de nálunk van az okostelefonunk, amelynek segítségével azonnali fizetést tudunk majd végrehajtani.

Másodlagos számlaazonosítók

A tervek szerint a rendszer lehetővé teszi a másodlagos számlaazonosítók használatát is. Ezt azt jelenti, hogy nem szükséges tudnunk a fogadó fél bankszámla számát – mondta el Csákay Mátyás, a Magnet Magyar Közösségi Bank Zrt. informatikai vezetője.

Jelenleg egy utalás indításához szükség van egy névre és egy bankszámlaszámra, később ugyanakkor a számlaszámot egy másodlagos azonosítóval lehet majd helyettesíteni, ez lehet egy e-mail-cím, telefonszám, adóazonosító jel vagy adószám is, de a tervek szerint ez később még tovább is bővülhet – magyarázta. Jövő év márciusától

bevezetik a fizetési kérelem funkciót is.

Ez azt jelenti, hogy egy előre kitöltött űrlap segítségével azonnal kiegyenlíthetjük például a közüzemi számláinkat.

Fizetési kérelmet kaphatunk a jövőben várhatóan minden olyan szolgáltatótól, aamelytől rendszeresen kapunk számlát – mondta Lemák Gábor. Ez nem feltétlenül a sárga csekket vagy az elektronikus számlát jelenti, hanem egy értesítési formátumot jelent, amelyet az internetbanki és mobilbanki felületeken, vagy egy erre alkalmas webes belépést követően ellenőrzünk. Ha az adatok megfelelnek, egy gombnyomással átutalhatjuk a feltüntetett összeget – tette hozzá.

A QR-kódok is egyre népszerűbbek lehetnek

Egy kiskereskedelmi egységben vagy egy webáruházban ma az elektronikus fizetés kizárólag bankkártyával történik. 2020 márciusától egy digitális adatokat tároló QR-kód segítségével is kiegyenlíthetjük a vételárat a vásárláskor. Így a kereskedőknek, ezen belül is főleg a kiskereskedőknek elegendő lesz egy QR-kód kiragasztása a pénztárgépre, amelyet a vásárlók telefonos applikációval leolvasnak és utána utalnak – fogalmazott Bartha Lajos.

Az új pénzforgalmi irányelvek bevezetése, az ennek való megfelelés ma a legnagyobb innovációs projekt a hazai pénzügyi szektorban. Az azonnali fizetési rendszer segítségével felgyorsul a pénzforgalom és egyszerűbbé válik a cégek likviditáskezelése is.