Négyszer annyi bódult vezetőt szűrt ki idén a rendőrség, mint néhány évvel ezelőtt

 

Az elmúlt években csaknem négyszeresére emelkedett a bódult állapotban igazoltatott vezetők száma. A marihuána, az ecstasy, a herbál, az amfetamin és a kristály a legelterjedtebb szerek, amelyeket bódult állapotú sofőröknél kimutattak – hangzott el hétfőn a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Rigó Péter, a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet osztályvezető főorvosa a műsorban elmondta, a felsorolt szerek között meglehetősen nagy a különbség, ráadásul mivel folyamatosan változik az összetételük, ezért igen nehéz meghatározni a hatásukat. A legtöbben a THC-t, vagyis a marihuánát fogyasztják, ami autóvezetésnél a reakcióidőt lassítja.

A kamionsofőrök serkentőkkel élnek

A távolsági kamionsofőrök serkentő szereket használnak az éjszakai vezetés miatt, azonban sokszor agresszívvá teszik őket. Amikor a szer kiürül a szervezetből, a sofőr depresszív hangulatba kerül, ekkora elfárad és lelassul, aminek következtében sokkal nagyobb az esélye egy balesetnek.

Jámbor István, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője szerint minden jogi szankciónak akkor lehet visszatartó ereje, ha annak bekövetkezésére van reális esély. A büntető törvénykönyv kötelezően előírja az eltiltást az ittas és a bódult állapotban lévő vezetés esetére, azonban ezek nem örök életűek, és csak különös méltánylással lehet ettől eltérni. Sajnos a szankciók ellenére

nagyon sokan vezetnek ittasan és bódult tudatállapotban.

Az ittasság felmérése sokkal egyszerűbb, mint a bódító hatású szeré, hiszen annál minden esetben csak egy anyagot kell keresni és kimutatni, és nem is annyira költséges. Azonban, ha a vezetési képességre hátrányosan ható szert kell keresni például egy előszűrés alkalmával, az minimum 5000 forintba kerül, és nehezebb is kimutatni, mert rengeteg fajta van belőle, így ezeket a méréseket nem tudják rutinszerűen elvégezni.

Van, amikor ránézésből megmondható, hogy az illető bódult állapotban van. Ilyen például, amikor az egyén viselkedése teljesen megváltozik. Érzéki csalódásai vannak, vagy képtelenség normális kontaktust létrehozni vele.

Az altatók és a nyugtatók használata nagy gondot jelent

A kimutatás bonyolult. Hetekig, de akár hónapig is eltarthat, amíg egy ismeretlen szert azonosítanak. Óriási probléma még

az altatók és a nyugtatók használata, amelyeket nagy mennyiségben fogyaszt a magyar társadalom,

ráadásul legális, az orvos írja fel – magyarázta Rigó Péter.

Az eljárások számának megnégyszereződése mögött lehet akár a bódító hatású szerek használatának gyakorisága, de a rendőrség felderítési képességének javulása is. Az viszont biztos, hogy az állomány felkészítésére nagy hangsúlyt fektettek az elmúlt években – mondta Jámbor István.


A Kossuth Rádió műsora.