Elindult Klein Dávid és Suhajda Szilárd a K2 expedícióra

 

A Magyar K2 Expedíció keretében elindult Klein Dávid és Suhajda Szilárd, hogy megmásszák a Himalája egyik legveszélyesebb, 8611 méter magas csúcsát oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül.

A két hegymászó szombat délután indult el a Budapestről Pakisztánba, ahonnan a kasmíri Skarduba repülnek tovább. Onnan terepjáróval egy 3000 méteren található faluba mennek, ahonnan nagyjából egy hét alatt, a Baltoro-gleccsert követve érnek majd fel a hegy alaptáborába június 20. körül – közölték az expedíció szervezői az MTI-vel.

Ezt követően június és július folyamán úgynevezett akklimatizációs köröket hajtanak végre a hegyen az alpinisták, vagyis egyre magasabb táborokat megcélzó többnapos előkészítő mászásokat tesznek.

Azt remélik, hogy ezek során éjszakáznak és felszerelést tudnak majd elhelyezni a 6000 méteren található egyes, a 6700 méteres kettes, a 7300 méter magas hármas és esetleg a 8000 méteren lévő négyes táborban is, mielőtt egy többnapos pihenőt követően elindítanák a csúcsmászást.

A hegymászók a magaslati táborokban sátrat állítanak, amelyekben élelmet, a főzéshez szükséges gázt és egyéb eszközöket hagynak.

A csúcsmászás pontos dátumát az akklimatizáció gyorsasága és a helyi időjárási viszonyok is befolyásolják, de a tervek szerint július végén vagy augusztus elején várható, hogy a K2 csúcsa felé kapaszkodnak majd a hegymászók.

Három évvel ezelőtt a K2 időjárása nem kedvezett egy hegymászónak sem, abban az évben senki se ért fel a csúcsra – idézi a közlemény Klein Dávidot, aki bízik abban, hogy az idén az időjárási viszonyok biztonságos mászást tesznek majd lehetővé.