NVB: Megszületett a külképviseleti szavazások eredménye

 

Kiállította a külképviseleteken leadott szavazatok megszámlálásáról szóló jegyzőkönyvet a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfőn.

A Fidesz-KDNP 7222 érvényes szavazatot kapott, a Momentum Mozgalom 5078-at, a Demokratikus Koalíció 1678-at, az MSZP-Párbeszéd 1113-at, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 913-at, az LMP 700-at, a Jobbik 400-at, a Mi Hazánk Mozgalom 362-t, a Magyar Munkáspárt 19-et.

A május 26-ai európai parlamenti választáson a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok Magyarország 132 külképviseletén (nagykövetségén és konzulátusán) szavazhattak. Összesen 20 291-en vetették fel magukat a külképviseleti névjegyzékbe, és 17 551-en meg is jelentek szavazni. A választópolgárok 17 485 érvényes szavazatot adtak le.

A külképviseleti szavazatokat nem számolták össze a külképviseleteken: az urnákat Budapestre szállították, ahol a Nemzeti Választási Iroda (NVI) bontotta fel és számlálta meg a voksokat az NVB felügyelete mellett. Az NVB ezután kiállította a külképviseleteken leadott szavazatok megszámlálásáról szóló jegyzőkönyvet.

Az NVB a levélben szavazás eredményét megállapító jegyzőkönyv, a külképviseleti voksolás eredménye és a magyarországi szavazóköri jegyzőkönyvek alapján – várhatóan a hét közepén – állapítja majd meg a választás eredményét.