A közmédiának adott igazat a Kúria az NVB-vel szemben

 

A közmédiának adott igazat a Kúria a Nemzeti Választási Bizottsággal szemben – a jogerős döntés értelmében megváltoztatták azt a határozatot, amelyben az ellenzéki delegáltak szavazataival az M4 Sportcsatorna egyik egyperces híradóját támadták. A Kúria – felülvizsgálattal már nem támadható – végzése szerint az NVB határozata nem vette figyelembe, hogy a szerkesztett műsorszám nem minősült politikai reklámnak, a kiegyensúlyozottságot pedig csak az egész műsorfolyamot vizsgálva lehetett volna értékelni – közölte az M1 Híradója.

„Nem csak az én mentelmi jogommal foglalkozott a Nemzeti Választási Bizottság, hanem egy választási kifogásommal is, amit gyakorlatilag a DK nevében nyújtottam be” – így reklámozta Czeglédy Csaba saját közösségi oldalán azt a beadványt, amelyet a közmédia ellen nyújtott be. Gyurcsány Ferenc ügyvédje

az M4 egyik egyperces híradója miatt fordult a Nemzeti Választási Bizottsághoz.

A műsor egyik hírében a Fidesz Hasszán F.-ről szóló véleményéről tudósítottak. Az egyperces híradóban ezért a hírműsorok készítésekor szokásos módon a témához kapcsolódó képeket, vagyis a Fidesz Hasszán F.-ről szóló kisfilmjét használták.

Az egyperces híradó adására ennek ellenére az Index és a 444 is rácsodálkozott. A 444 külön cikkben foglalkozott a műsor tartalmával, az Index pedig azt írta, hogy az egyperces híradó fele a Fidesz kampányfilmje volt.

Az álhírre az MSZP azonnal rá is ugrott

Tóth Bertalan, a párt elnöke „Mit keres az MTV egyperces híradójában a Fidesz kampányvideója” címmel hirdetett rendkívüli sajtótájékoztatót, majd a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordultak.

Az MSZP mellett Czeglédy Csaba is a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordult, majd közösségi oldalán azzal büszkélkedett, hogy a szavazáson 9:8 arányban a közmédia elmarasztalásáról döntött a testület. Gyurcsány Ferenc ügyvédje annyira elégedett volt magával, hogy azt írta, „egyrészt szakmai elégedettséggel tölt el, hogy igazam volt, másrészt pedig örülök, hogy nem volt értelmetlen egész vasárnap este a gép előtt ülnöm, hogy megírjam a beadványt.”

Czeglédy Csabának azonban nem volt igaza.

A Kúria ugyanis a Nemzeti Választási Bizottság határozatát megváltoztatta és a kifogásokat teljes egészében elutasította.

Az M4-en egyébként egy hír kapcsán az LMP Facebookos kampányfilmjét is felhasználták, sőt, később az egyperces híradóba is bekerült. Ráadásul az LMP a Fidesznél egy másodperccel több időt kapott. De a csatorna hírként foglalkozott az MSZP, a Jobbik, a Mi Hazánk, a Párbeszéd és a DK kisfilmjével is.

A Fidesz videóját az RTL Klub is leadta

Gyurcsány Ferenc ügyvédje, valamint a baloldali média ezeket viszont nem kifogásolta. Ahogy azt sem, hogy a Fidesz videóját az RTL Klub is leadta. Arról sem az Indexen, sem pedig a 444-en nem született hír, hogy az RTL Klub miért számolt be a Fidesz kampányfilmjéről.