Hasznos repülési tippek húsvét előtt

 

Ismét megnövekedett forgalomra lehet számítani a Liszt Ferenc repülőtéren, hiszen sokan használják ki külföldi utazásra a húsvéti hosszú hétvégét egy-két nap szabadsággal megtoldva. Emellett a következő napokban sok külföldön dolgozó magyar is hazalátogat, hogy családtagjaival tölthesse az ünnepet. A Magyarországra tartó külföldi turistáknak köszönhetően pedig sok budapesti szállodában lesz telt ház a húsvét alatt – olvasható a Budapest Airport közleményében.

Ismét erős forgalomra lehet számítani a budapesti repülőtéren: az előrejelzések szerint akár 44 000–46 000 utast is kiszolgálhat a Budapest Airport egyetlen nap alatt. Összehasonlításul: a július–augusztusi csúcsidőszakban 48 000–50 000 utas fordul meg a repülőtéren. A reptér az előzetes foglalások alapján már jól látja, hogy nagypénteken még többen kelnek útra. Szerintük szombatot követően – amikor némi átmeneti csökkenés várható az utasok számában – ismét nagyon sokan indulnak útnak, az erős forgalom megmarad húsvétvasárnap és húsvéthétfőn is.

Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A megnövekedett utazási kedvet jelzi, hogy a húsvétra már minden internetes előfoglalási hely elkelt a reptéri parkolókban, ezért akinek nincs előzetes foglalása, érdemes a megszokottnál korábban kiérkeznie a repülőtérre. A reptér vezetősége az utazóknak azt javasolja, hogy a csúcsidőszakokban – pénteken: 4.00–6.00; 9.30–12.00; 14.00–16.00 és 17.30–20.00 óra között – a járat indulását megelőzően akár két és fél, három órával korábban érjenek ki a repülőtérre.

A Budapest Airport természetesen ezekben az időszakokban is megerősített szolgálattal készül a várható csúcsforgalomra a terminálon; a parkolók üzemeltetésétől kezdve az utasinformáción át a biztonsági ellenőrzésig mindenki azon dolgozik, hogy az utazás zökkenőmentes és kényelmes legyen. A repülőtér április 18-án csütörtökön egy újabb utasbiztonsági ellenőrző folyosót helyez üzembe a 2. terminál A oldalán, így a húsvéti hétvégére még nagyobb kapacitás áll rendelkezésre. Összesen 16 folyosón zajlik majd az ellenőrzés, így várhatóan az áthaladás is gyorsabb lesz.

Szintén kiemelt figyelmet kap a terminálok takarítása. A hosszú hétvégi nagyobb forgalomra készülve a várakozó területeket, az éttermek környezetét, valamint a mosdók állapotát is folyamatosan ellenőrzi a Budapest Airport.