Benyújtották a családvédelmi akciótervhez szükséges törvényjavaslatot

 

A javaslat az Országgyűlés honlapján jelent meg péntek délután. A módosítás érinti a személyi jövedelemadóról és a családok támogatásáról szóló törvényt.

A részletes indokolásban elsőként szerepel, hogy a babaváró támogatásnak, valamint a nagycsaládok személygépkocsi-szerzési támogatásának szja-mentessége miatt módosítják a személyi jövedelemadóról szóló törvényt.

(Fotó: Shutterstock)

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A javaslat tartalmazza a gyermekvállalási korban lévő házaspároknak elérhető – legfeljebb tízmillió forintos – babaváró támogatásként nyújtott kamatmentes kölcsönhöz kapcsolódó állami kezességvállalás főbb szabályait is.

A kormány felhatalmazást kapna arra is, hogy rendeletben szabályozza a babaváró támogatással nyújtott kölcsönhöz kapcsolódó állami kezességvállalás részletes szabályait.

Az általános indokolásban hangsúlyozták: a vágyott gyermekek megszületése előtt álló akadályok elhárítása, a fiatalok felelős életkezdésének és gyermekvállalásának támogatása, a nagycsaládosok erőfeszítéseinek elismerése, a gyermeket vállaló és nevelő családok otthonteremtési terveinek könnyítése, a családi élet és a munkavállalás egyensúlyának biztosítása, valamint a családbarát szemlélet megerősítése közös felelősség, alapvető nemzeti érdek.

A hosszú távra tervező és következetes családpolitika szolgálhatja érdemben a demográfiai értelemben is önfenntartó, fiatalodó, családjai, így saját jövőjében is biztos nemzet céljait. A családalapításhoz és gyermekneveléshez elengedhetetlen stabilitást a tervezhető, egyéni élethelyzetekhez igazodó, egyszerre célzott és rugalmas családbarát lehetőségek szolgálják – írták.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a hétpontos családvédelmi akcióterv négy eleme: a babaváró támogatás, a csok kiterjesztése, a hitelelengedésre vonatkozó szabályozás, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása lép hatályba július 1-jén.

A címlapfotó illusztráció.