A munka törvénykönyvének módosítása ellen tüntettek

 

A fővárosban véget ért a demonstráció. A résztvevők több helyszínen gyülekeztek. Az Index azt írta: „nyolc, azaz nyolc ember volt a Hősök terén”. A Blaha Lujza téren pedig a gyülekező vége előtt öt perccel csak annyian voltak, hogy felfértek volna a 7-es buszra. A HVG tudósítója azt írta, a Várkert Bazárnál néhány ezren voltak, Budapest blokádja egyelőre elmaradt. Több demonstráción az ellenzéki pártok képviselői is felszólaltak. A kormányszóvivő szerint a tüntetések az EP-választási kampány részét képezik.

A szervezők a Fiatalok a Demokráciáért nevű civil szervezet és a Magyar Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozata, az országos tüntetéssorozat részeként Álljon le az ország – Budapest – blokád címmel hirdették meg az eseményt. A Hősök teréről 50-60 demonstráló indult el, majd a résztvevők száma az Oktogonon néhány százra nőtt.

A tömegben látni lehetett több magyar és európai uniós, valamint egy Árpád-sávos zászlót. A menetet egy „Elegünk van” feliratú molinóval vezették fel. A tüntetők az Oktogontól hangos sípolással, dudálással, szirénázással vonultak.

A demonstrálók egy másik csoportja a Szabadság híd pesti hídfőjétől indult a hídon és a budai alsó rakparton át a Clark Ádám tér felé. Magyar, európai uniós, illetve Momentumos zászlókat lengetnek, sípolnak, kiabálnak.

A vonulás idejére lezárták a Szabadság híd egyik sávját, és rendőri felvezetéssel mennek a tüntetők. Több vidéki városban is szerveztek kormányellenes demonstrációkat, ezeketa budapesti tüntetés résztvevői kivetítőn figyelhetik majd.

Összefogásra szólítottak a budapesti tüntetésen

Az összefogás szükségességét és az állampolgári jogokért való felelősségteljes kiállás fontosságát hangsúlyozták a munka törvénykönyve módosítása ellen szervezett budapesti tüntetés szónokai szombaton a Várkert Bazárnál.

A Fiatalok a Demokráciáért nevű civil szervezet és a Magyar Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozata rendezvényén elsőként felszólaló Kiss Nikoletta, az ifjúsági tagozat vezetője arról beszélt, hogy fiatal dolgozókért és leendő munkavállalókért vonultak az utcára, mert – mint mondta – nem szeretnének olyan országban élni, ahol az emberek ki vannak szolgáltatva a munkáltatónak és, ahol a bérek nem biztosítják a megélhetést. Kiemelte, közösen kell tenni a tisztességes bérért, munkafeltételekért, valamint a rugalmas nyugdíjrendszerért. Szerinte a munka törvénykönyve nem a dolgozók érdekeit szolgálja.

Résztvevők a munka törvénykönyvének az önkéntes túlmunkaidő bővítéséről szóló módosítása elleni tüntetés után a Lánchídon (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Molnár Tímea civil aktivista azt hangoztatta, élni kell az állampolgári jogainkkal, hogy szembeszállhassunk azokkal, akik visszaélnek hatalmukkal. Felelősséggel vegyük ki a részünket a jövőnk alakításában, ne maradjunk tétlenek, vegyünk részt az elkövetkezendő választásokon – mondta.

Nagy Blanka középiskolás diák azt mondta, hogy a kormány lejáratókampányt indított ellene, mert kritizálni merte őket. Azt híresztelték, hogy több tárgyból bukásra áll, de ez nem igaz. Szerinte a Fidesz bukott meg három dologból: tisztességből, emberségből és őszinteségből.

Molnár Áron civil aktivista szabad oktatást és véleménynyilvánítást követelt, és ezért összefogásra szólította fel a Várkert Bazár előtti területet megtöltő tömeget.

A tüntetők között látni lehetett magyar, európai uniós és árpádsávos zászlókat, valamint a Jobbik, az MSZP, az LMP és a Momentum lobogóit. Az Álljon le az ország – Budapest blokád címmel meghirdetett demonstráció résztvevői négy irányból érték el a Várkert Bazárt, a Szabadság híd, a Blaha Lujza tér, a Hősök tere és az Oktogon voltak a gyülekezőhelyek.

A demonstrációt követően a tüntetők egy csoportja a Lánchíd pesti hídfőjéhez vonult, ahol blokkolták az autóforgalmat. Ezt követően a rendőrök a tömeg nagy részét a járdákra szorították, ám néhányan leültek az úttestre, és a rendőri felszólítás ellenére sem voltak hajlandók elmenni. Ezért a rendőrök egyenként a földről felemelve elvitték őket a hídról. Ezt követően újra megindulhatott a Lánchídon az autóforgalom.

A kormány ellen tüntettek Salgótarjánban

A városon végigvonuló autós felvonulást, majd a Fő téren tüntetést tartottak Salgótarjánban szombaton délelőtt a munka törvénykönyvének módosítása ellen, rugalmasabb nyugdíjbavonulási rendszert és a sztrájktörvény megváltoztatását követelve. A rendezvényen szakszervezeti vezetők és hét párt képviselői szólaltak fel.

Pécsen is demonstráltak

A szakszervezetek által szervezett demonstráció résztvevői egyebek mellett „Túlórázni jöttünk!” rigmusokat skandálva „Elég!”, „Nem leszünk rabszolgák!” és „Gundel menüt pécsi iskolákba!” feliratú transzparensekkel vonultak fel a belvárosban. A tömegben látni lehetett az MSZP, a DK, a Jobbik, az LMP és a Momentum zászlóit is.

Benke Norbert, a Vasas Szakszervezeti Szövetség dél-dunántúli regionális ügyvivője Pécs főterén, a Széchenyi téren összegyűlt demonstrálók előtt azt mondta: az évi négyszáz óra túlmunka szétzülleszti a családokat. Szavai szerint a munkavállalók heti öt napot és napi nyolc órát akarnak dolgozni, ha pedig túlórát vállalnak, nem három éven belül, hanem a lehető leghamarabb szeretnék megkapni annak ellenértékét.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője közölte, a kormány nem hajlandó tárgyalni a szakszervezetekkel, ezért erre a sztrájktörvény erejével, sztrájkbizottság alakításával kényszerítik rá. Az ügyvivő követelésként fogalmazta meg a munkavállalókra hátrányos rendelkezések módosítását, a béren kívüli juttatások, az intézmények szervezeti és gazdasági autonómiájának visszaállítását, a sztrájkjog gyakorolhatóságát és a tanszabadság biztosítását is.

Hetesi Ildikó, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének Baranya megyei titkára arra szólította fel hallgatóságát, hogy tegyenek az érdekvédelem gyengítése ellen, Varga Orsolya, a Nők Ellenállási Mozgalmának képviselője pedig azt mondta, össze kell fogni és nemet kell mondani a korrupcióra, a félelemre, az Orbán-rezsimre.

Boros Péterné: Sztrájkot hirdettünk, de tárgyalásokra készülünk

Sztrájkot hirdettünk, de tárgyalásokra készülünk – mondta a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke Tatabányán, ahol a városháza előtti téren tartott kormányellenes tüntetésen a szakszervezeti szövetségek vezetői mellett az ellenzéki pártok női politikusai is felszólaltak.

Boros Péterné hozzátette, nemzeti munkaügyi kerekasztal létrehozását indítványozzák, valamint a kormánytól egyenlő partnerségen alapuló, érdemi megbeszélést akarnak, és követelik, hogy valamennyi közszolgálati bértarifarendszer kiindulópontja a mindenkori minimálbér legyen.

A szakszervezeti vezető emlékeztetett arra, hogy az önkormányzati köztisztviselők bérét 11 éve nem emelték, a kormánytisztviselők közül csak egyeseknek ígértek béremelést, az itt dolgozóktól elvettek öt nap szabadságot és megszűnt a törvényi garancia az egyéni béremelésre.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke azt mondta, hogy a jövőben össze kell fogni, mert a civilek, szakszervezetiek és az ellenzékiek hármas egysége elhozhat egy új köztársaságot, ahol a szakszervezetek szavát figyelembe veszik, és a civil kezdeményezéseket segítik. Az érdekvédelmi vezető szerint a kormány elleni küzdelem „ma vált országszerte kiterjedtté”.

Galló Istvánné a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának alelnöke szerint ma Magyarországon „dolgozói szegénység” van. „Napi nyolc óra munkából sok ember nem tud megélni, ezért nem csak a munkaügyi törvények módosításának visszavonását kell követelni, hanem azt is, hogy a legkisebb kereset is legyen elég a szerény, de tisztességes megélhetéshez” – mondta az alelnök.

Varga-Damm Andrea, a Jobbik országgyűlési képviselője szerint senki nem gondolta volna, hogy az ellenzéki pártok összefognak. Orbán Viktor „rosszul számolt”, amikor azt gondolta, hogy a jelenlévők olyan távol állnak egymástól, hogy soha nem lesz olyan közügy, melyben együtt mondanak ellent a kormánynak.

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt ügyvivője elmondta, „mától megteremthetjük közösen annak hagyományát, hogy megküzdünk a jogainkért, az egyenlő bánásmódért és azért, hogy a politikai véleménye miatt senkit ne taposhassanak bele a földbe ebben az országban”.

Demeter Márta, az LMP frakcióvezető-helyettese a párt támogatásáról biztosította a tüntetőket, és elmondta, hogy pártja  „együtt mozdul a munkavállalókkal és a szakszervezetekkel”.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő beszédet mond a munka törvénykönyvének az önkéntes túlmunkaidő bővítéséről szóló módosítása elleni tüntetésen Tatabányán. A háttérben Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, a párt társelnöke és Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője, a párt országos választmányának elnöke (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő felidézte, hogy az elmúlt héten bent volt a köztévében, szavai szerint nem vendégként. „Azért túlóráztam, hogy a gyermekeimnek ebben az országban legyen jövője” – mondta.

Vadai Ágnes, a DK frakcióvezető-helyettese azt mondta: „elegem van abból, hogy egyesek szerint hazaárulók, akik szemben állnak a kormánnyal. Mi magyarok vagyunk és elegünk van belőletek”– tette hozzá.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője úgy vélte, új Magyarországot kell építeni, a demokratikus magyarok országát.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese szerint ez az ellenállás már nem csak a rabszolgatörvényről szól. „Mi már nem elégszünk meg azzal, ha Orbán Viktor aljas kormánya visszavonja ezt a jogszabályt, azért vagyunk itt mert el akarjuk takarítani őket” – mondta.

 

Hollik: A tüntetések az EP-választási kampány részét képezik

A szombati tüntetésekből látható, hogy elkezdődött az európai parlamenti (EP-) választások kampánya, amelyre Soros György is mozgósít – jelentette ki a kormányszóvivő budapesti sajtótájékoztatóján.

Hollik István úgy vélekedett: teljesen nyilvánvaló, hogy a munka törvénykönyvének módosítása csupán ürügy. A magyar kormányzat Soros kampányával nem akar foglalkozni, azt viszont sajnálja, hogy van néhány olyan szakszervezet, amely „asszisztál” a „bevándorláspártiak” kampányához – fogalmazott.