Hazánk minden támogatást megad az üldözött keresztényeknek

 

Magyarország minden tőle telhető támogatást megad az üldözött keresztény közösségeknek világszerte – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az Amerikai Egyesült Államok nemzetközi vallásszabadságért felelős megbízottjával, Sam Brownbackkel folytatott szerdai budapesti megbeszélésén.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatása szerint Szijjártó Péter hangsúlyozta: a kormány különös figyelmet fordít a Közel-Keleten élő keresztény közösségekre, és arra, hogy a korábban otthonukból elüldözött családok minél előbb visszatérhessenek lakhelyükre. A tárca közölte: az ezzel kapcsolatos magyar tevékenységet az Egyesült Államok nagyra értékeli, és megállapodás született az eddigieknél szorosabb együttműködés létrehozásáról a közel-keleti üldözött keresztények hazatérésének támogatására.

Humanitárius katasztrófa a keresztényüldözés 

Történelmi léptékű humanitárius katasztrófának nevezte a közel-keleti keresztények üldözését a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára szerda este Budapesten. Azbej Tristan – Nicodemus Sharaf moszuli szír ortodox érsek és Yohanna Petros Mouche szír katolikus érsek előadása előtt a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen – köszöntőjében kiemelte: az otthonukból elüldözött keresztényeknek nemcsak azt kellett elviselniük, hogy nem keresztény szomszédaik elárulták őket, hanem azt is, hogy a nyugati keresztény világ közönnyel válaszolt tragédiájukra.

Úgy fogalmazott: „látva e közösség tragikus sorsát, és megértve a zsarnokságokkal és tragédiákkal sújtott saját történelmünk tanulságát, mi magyarok felismertük, hogy cselekednünk kell”.