Átadták a makói levéltár új épületegyüttesét

 

Átadták szerdán az új makói levéltárat – az egykori polgármesteri villa, valamint a hozzá kapcsolódó épületek átalakítása és bővítése 150 millió forintba került.

Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára az ünnepségen elmondta, hogy az új épület kialakítását és az archívumhoz szükséges eszközök beszerzését a kormány 130, az önkormányzat 20 millió forinttal támogatta.

Felújították a védett homlokzatú villaépületet, a hozzá kapcsolódó pavilonépületet, melyet bővítettek is, ez utóbbiban a 21. század kihívásainak mindenben megfelelő galériaraktárat is kialakítottak – tudatta a politikus.

A levéltárban 1850 folyóméternyi dokumentum őrzi a város múltját, köztük a legrégebbi az 1682-ben keletkezett, Balogh Miklós csanádi püspöknek címzett királyi kamarai válaszlevél – közölte az államtitkár.

A levéltárak látogatása egyre népszerűbb tevékenység mind a bölcsészkutatók, mind a családok körében. Egyre többen lépik át a levéltárak kapuit, hogy korabeli források tanulmányozása közben elmélyedjenek hazánk történelmének fontosabb eseményeiben vagy éppen megismerjék felmenőik históriáját – fogalmazott Latorcai Csaba, aki nyomatékosította: a nemzetépítéshez elengedhetetlen régmúltunk tényszerű föltárása.

Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) főigazgatója hangsúlyozta, hogy egy levéltáros számára a legfontosabb az identitás, a múlt emlékeinek megőrzése a jövő számára.

Az MNL 84 telephelyen, összesen 300 kilométernyi iratot őriz, köztük a magyarországi írásbeliség kialakulásának időszakából származó dokumentumokat – tudatta a szakember.

A jövőben Makó és a környező 16 település iratanyaga mellett az egykori Csanád vármegye dokumentumait is az új épületegyüttesben helyezik majd el – közölte a főigazgató.