Új kriminalisztikai szemléletmódot igényel a kiberbűnözés

 

A számítógépes bűnözés térhódítása újfajta szemléletmódot, komoly felkészültséget és szakmai együttgondolkodást kíván a bűnüldözés és az igazságszolgáltatás minden szereplőjétől – mondta Lajtár István, a legfőbb ügyész helyettese a XXII. Kriminálexpo hétfői megnyitóján.

A legfőbb ügyész közjogi helyettese a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott rendezvény témái közül kiemelte a kiberbiztonság kérdését.

Mint mondta, a hálózatba kötött informatikai eszközök tömeges elterjedése, az online értékesítési csatornák, a banki szolgáltatások igénybevétele mindenki előtt új világot nyitott meg, ami számos lehetőséget kínál és legalább annyi veszélyt is hordoz. Hozzátette: a számítógépes bűnözés súlya és jelentősége is megnőtt az utóbbi években, a veszély globális jellegű, ezért a számítógépes bűnözéssel kapcsolatos biztonsági kérdések is átfogóak.

Különösen fontos a hatékony védelem és az eredményes felderítés, ez pedig nem nélkülözheti az eljáró hatóságok teljes körű együttműködését – tette hozzá, megjegyezve, ezért is nehezen lenne elképzelhető egy olyan XXI. századi Kriminálexpó, amelyen nem szerepel ez a téma. Lajtár az esemény témái közül kiemelte az új büntetőeljárási törvénnyel kapcsolatos tapasztalatok megvitatását is. Mint mondta, régóta szükség volt a büntetőeljárási jog rendszerszintű és koncepcionális megújítására, az új jogszabály pedig új szemléletet igényel, például az eljárás minden szereplőjétől aktívabb részvételt kíván meg a teljes eljárás folyamán.

Példaként említette, hogy a Csongrád Megyei Főügyészség éppen hétfőn közölte, a megyében az új ügyészi szerepfelfogásnak köszönhetően a büntetőeljárási törvény nyári hatálybalépése óta félszáz ügyben fejeződött be jogerősen tárgyalás nélkül, az előkészítő ülésen az eljárás. Megjegyezte: a szemléletváltozás sikere az új kódex sikerének is meghatározó feltétele.

Lajtár István szólt arról is, hogy a 22. alkalommal megrendezett Kriminálexpó mára olyan hagyománnyá vált, amely szervesen illeszkedik a magyar tudomány hónapjának rendezvénysorozatába, minden résztvevő számára lehetőséget biztosít a szakmai kapcsolatok kiépítésére, ápolására, egymás álláspontjának megismerésére, a felmerülő kérdések megvitatására.

Emellett a nagyközönség számára is betekintést enged a rendészeti, a bűnüldözési és az igazságszolgáltatási szervek mindennapi tevékenységébe. A háromnapos rendezvény az aktualitást, a jövőbe mutatást és a sokszínűséget helyezi előtérbe – jelentette ki.

Matécsa Artemon, az Ügyészek Országos Egyesületének elnöke a megnyitón elmondta: a háromnapos programsorozat keretében 14 konferenciát, kerekasztal-beszélgetést és workshopot rendeznek az NKE oktatási épületében. Padányi József, az NKE tudományos rektorhelyettese köszöntőjében kiemelte: az intézmény az együttműködés egyeteme kíván lenni, és ez nemcsak a felsőoktatási térre vonatkozik, hanem minden olyan szervezetre, amely az egyetemen oktatott hivatásrendekkel kapcsolatban van.

A Kriminálexpót a Legfőbb Ügyészség, az NKE és az Ügyészek Országos Egyesülete szervezte. Az idei eseményen egyebek mellett szó lesz az idén július 1-jén hatályba lépett új büntetőeljárási törvényről, az internethez kapcsolódó bűncselekmények felderítéséről, a kiberbűnözés megjelenési formáiról és a kriminológiai kutatások új kihívásairól. Az érdeklődők ismereteket szerezhetnek az elterelés tapasztalatairól, valamint a mesterséges intelligencia és a büntetőjog viszonyrendszeréről is.

A programokról a www.kriminalexpo.hu honlapon lehet tájékozódni, a rendezvény látogatása ingyenes.