Megújult a bakonybéli plébániatemplom

 

Átadták a felújított bakonybéli Szent Mauríciusz és vértanútársai plébániatemplomot szombaton.

A bakonybéli monostor templomának felújítására és a szomszédságában épülő turisztikai látogatóközpont létesítésére 1,4 milliárd forintot fordít a kormány, ebből a templomra 570 millió forint jutott – mondta az ünnepélyes átadáson Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Veszprém megyei településen.

Halmos Ábel, a monostor perjele felidézte, hogy húsz esztendeje tértek vissza a településre a bencés szerzetesek, azóta várnak a felújításra. A templom a közösség szimbóluma, ezért kiemelten fontos az itt élőknek – fűzte hozzá.

Soltész Miklós felidézte, hogy az elmúlt ezer esztendő alatt háromszor kellett újraépíteni a monostort, amihez a szerzetesi közösségek kitartására és elkötelezettségére volt szükség.

Az 1018-ban alapított monostort először az 1530-as években a török pusztította el, másodszorra 1786-ban II. József felvilágosodásnak nevezett, de mégis pusztítást hozó korszaka idején semmisült meg, majd akkor, amikor 1950-ben a kommunizmus időszakában elvették és bezáratták a bencések templomait és iskoláit – emlékeztetett az államtitkár.

A bakonybéli monostor ezer év magyar történelmét öleli fel, hordozza az építkezés, a pusztulás és az újrakezdés emlékét – fogalmazott Soltész Miklós. A szerzetesi közösségek nagy hatással vannak a társadalomra, mintául szolgálnak a családoknak és példát adnak a nemzetnek – tette hozzá. Márkus Zoltán, Bakonybél független polgármestere elmondta, hogy a monostor alapításának ezredik évfordulójára emlékezve számos programot szerveztek, millenniumi parkot építettek.