Biztonságos a fővárosi ivóvíz

 

Budapest ivóvízellátása biztonságos, a Fővárosi Vízművek által szolgáltatott ivóvíz minden tekintetben megfelel a szigorú előírásoknak – közölte a vízművek pénteken az MTI-vel azt követően, hogy a sajtóban megjelent: az egykori Óbudai Gázgyár területéről veszélyes szennyező anyagok kerülnek a Dunába.

A vízművek számára évek óta ismert az egykori Óbudai Gázgyár kármentesítésével kapcsolatos probléma, „amelynek megoldása, illetve megoldatlansága jellemzően a Duna alacsony vízállása esetén válik fokozottan égetővé” – írta a vízművek közleményében. Hozzátették: a vízművek hosszú évek óta a rendkívüli helyzetekben jól kialakított, különleges protokoll szerint üzemelteti ivóvízellátó rendszerét, amelynek része a fokozott ellenőrzés, másrészt – amennyiben a kockázat ezt indokolja – az érintett kutak kizárása a vízellátó rendszerből, illetve „ürítőre” járatása.

„Ennek megfelelően az utóbbi hónapokban tapasztalt dunai kisvízállásra való tekintettel a mintavételek és a vizsgált paraméterek száma a megszokottnál is magasabb. Vizsgálati eredményeink szerint a szolgáltatott ivóvíz minősége a hálózati ivóvízre vonatkozó összes követelménynek megfelel. A vizsgált paraméterek mért értékei továbbra is jóval határérték alatt vannak” – tették hozzá.

A vízművek közleményében leszögezte: elkötelezett a környezet- és vízbázisszennyezés megelőzése és megakadályozása iránt, és a maga eszközeivel mindent megtesz annak érdekében, hogy ez ne következzen be. Amennyiben ilyen eset tudomására jut, haladéktalanul jelzi az illetékes hatóságoknak, és a rendelkezésére álló valamennyi óvintézkedést megteszi a vízbiztonság fenntartása érdekében.

Elenyésző mennyiségű a szennyező anyag

A kormányhivatal ezt azzal kapcsolatban közölte, hogy a Greenpeace pénteken közleményben tudatta: az Óbudai Gázgyár mellett vett mintákban rendkívül magas szennyezést mutattak a rákkeltő naftalinokból, valamint a mérgező policiklusos aromás szénhidrogénekből és a rákkeltő benzolból. A Pest Megyei Kormányhivatal közleményében kiemelte: az Óbudai Gázgyár területén lakosságot ellátó vízbázis nincs, Budapest lakosságát ivóvízzel a szentendrei, valamint a Csepel-szigeti vízbázis kútjai látják el, így az eset Budapest lakosságának ivóvízfogyasztását nem veszélyezteti. Biztonságos Budapest ivóvíz ellátása – szögezték le.

Hozzátették: az érintett Duna-szakaszon a környezetvédelmi hatóság az elmúlt években több alkalommal tartott helyszíni szemlét, a vizsgálatok pedig igazolták, hogy alacsony vízálláskor talajvíz szivárog a Dunába az egykori Óbudai Gázgyár területe felől. A rendelkezésre álló eredmények alapján elmondható, hogy a Duna vízhozamához képest – még alacsony vízállás esetén is – a talajvízzel elenyésző mennyiségű szennyező anyag jut be, ami a hígulás miatt már a part közelében sem mutatható ki – tették hozzá.

Mint írták, az egykori Óbudai Gázgyár területén feltárt talaj- és talajvízszennyezés kármentesítése jelenleg is folyamatban van. A kőszénalapú gázgyártás és a területen folytatott egyéb tevékenységek következtében keletkezett szennyezés vonatkozásában környezetvédelmi hatóságként – a kármentesítés tényfeltárási szakaszának lezárultát követően – beavatkozásra és a beavatkozás ideje alatti kármentesítési monitoring végzésére kötelezték jogerős döntésben az NKM Földgázszolgáltató Zrt.-t.

„A beavatkozás elvégzésének célja a szennyezett földtani közeg és felszín alatti víz kármentesítési célállapot határérték alá történő megtisztítása, ezáltal a szennyező anyagok Dunába jutásának megszüntetése” – jegyezték meg.

Friss ellenőrzést tartottak délelőtt

A tájékoztatás szerint a Gázgyár utca 1–3. szám alatt elhelyezkedő Óbudai Gázgyárhoz tartozó Duna-szakaszon pénteken ellenőrzést tartottak a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályának munkatársai és a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szakemberei, valamint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Vízügyi Hatóságának munkatársai is. A hatóságok együttesen vizsgálják meg, hogy a szivárgás kapcsán szükséges-e további intézkedés.

A helyszíni ellenőrzés során akkreditált mintavételezés történt, amelyet a kormányhivatal érdi járási hivatalának akkreditált laboratóriuma fogja megvizsgálni. Emellett a Greenpeace által nyilvánosságra hozott eredményekről szóló teljes mérési jegyzőkönyvet bekérik és megvizsgálják.

Reagált az önkormányzat, megszólaltak a pártok

Közleményében a III. kerület önkormányzat azt írta, Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere 2009 óta figyelemmel kíséri a területet érintő folyamatokat, tudomása van a kármentesítést célzó korábbi tárgyalásokról, érdemi lépéseket azonban csak a terület tulajdonosa, a NKM Földgázszolgáltató Zrt. tehet. A gázgyár területe nem III. kerületi önkormányzati tulajdon, annak kármentesítése nem az önkormányzat feladata. Az önkormányzat minden tőle telhető segítséget megad a kármentesítés gyors és hatékony elvégzéséhez, de – hívta fel a figyelmet a polgármester a közleményében – annak során az érintett lakosság biztonságát szavatolni kell, a felmerülő kérdéseikre pedig megnyugtató válaszokat kell adni.

Az LMP is azonnali beavatkozást sürget az ügyben, és elfogadhatatlannak tartja, hogy a lakosok egészségét és a főváros vízbázisát fenyegető szennyezettség környezeti kármentesítése érdekében 14 éve nem történt érdemi beavatkozás. A párt részéről Schmuck Erzsébet, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnöke, Gál József fővárosi képviselő és Burján Ferenc III. kerületi önkormányzati képviselő által aláírt közleményben felidézték: a párt már többször jelezte, hogy a helyzet már az ivóvizet fenyegeti.

A Demokratikus Koalíció fővárosi képviselője, Gy. Németh Erzsébet közleményében azt írta, megdöbbentő, hogy „Magyarország legnagyobb folyóját módszeresen mérgezik”, észrevétlenül veszélyeztetik a fontos ivóvízbázisokat is. Mint írta, a 2010 előtti városvezetés már elkezdte a kármentesítést, de az elmúlt nyolc évben sem Tarlós István főpolgármester, sem a kormány nem tett semmit.

Sermer Ádám, a Liberálisok főpolgármester-jelöltje közleményében azt írta, felszólítják a kormányt és Tarlós Istvánt, hogy azonnali hatállyal lássanak hozzá a régi Óbudai Gázgyár területének méregtelenítéséhez, állítsák le a kormányzat Várba költöztetését, és a beruházásra fordítandó pénzt költsék a gázgyár területének biztonságossá tételére.