A fegyvertartási engedélyt időről időre ellenőrizni kell

 

Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint a fegyvertartási engedélyt időről időre ellenőrizni kell, hogy kisebb eséllyel forduljon elő a kercsi iskolai ámokfutáshoz hasonló eset.

A Krím félszigeten található kercsi iskolában szerdán egy 18 éves tanuló működésbe hozott egy fémdarabokkal megtöltött, házilagos készítésű robbanószerkezetet, majd egy karabéllyal lelőtt húsz embert – 15 diákot és öt felnőttet. A támadásnak több mint félszáz sebesültje is van, közülük tízet intenzív osztályon ápolnak. Az elkövető a lőfegyverhez törvényesen jutott hozzá.

A szakértő az M1-en pénteken azt mondta, ha egy társadalom megengedi, hogy egy lövészklub tagságon keresztül könnyen hozzá lehessen jutni éles lőfegyverhez, az növeli az ilyen esetek kockázatát. Szerinte csak ideiglenes dolog, hogy a történtek miatt Krímben minden iskola és óvoda mellé fegyveres őrt állítanak. Ezzel a lépéssel a társadalmat szeretnék megnyugtatni – tette hozzá.

Hangsúlyozta, a 18 éves fiú is fémdetektoros kapun és egy fegyveres őrön jutott túl. Ez azt mutatja, hogy erős biztonsági intézkedések is hatástalanok lehetnek.