Sertéspestissel fertőzött vaddisznót találtak az országban

 

A kórt most először egy még élő állatban fedezték fel Tarcal környékén: csak a kilövés után derült ki, hogy az egyed fertőzött, így nem tudni merre vihette tovább a kórt, és, hogy megfertőzhetett-e más állatokat – az országos főállatorvos 50 települést nyilvánított fertőzötté Borsodban, így már három megye érintett hazánkban.

Alapos fertőtlenítés után, kizárólag védőruházatban lehet belépni egy Békés megyei sertéstelep kapuján: a Viczián farmon minden előírást betartanak, hogy megelőzzék az afrikai sertéspestis veszélyes kórokozóit. „Megtesszük azokat a dolgokat, amiket meg kell tegyünk, fertőtlenítést, a telep zártságát. Nagyon fontosnak tartjuk a mosléketetés teljes mellőzését, és azt, hogy még csak olyan terméket se viszünk a telepre, amiből valamilyen fertőzés is adódhatna” – nyilatkozta Viczián János, a létesítmény tulajdonosa.

A gazdáknak van is okuk az óvatosságra, ugyanis a vírus most újabb megyében ütötte fel a fejét: legutóbb Tarcal közelében lőttek ki egy vaddisznót, amelynek teteméből kimutatták a halálos kórt. Ezzel a fertőzött állatok száma átlépte a 30-at. „A mostani pozitív ASP-mintát nem egy elhullott vaddisznóból mutattuk ki, hanem egy élő vaddisznóból, amin nem voltak tulajdonképpen semmilyen arra utaló jelek, hogy beteg lenne” – mondta Timár Miklós, a Taktaközi Vadásztársaság elnöke.

Az országos főállatorvos 50 borsodi települést fertőzöttnek nyilvánított, így Miskolc, Sárospatak, Tokaj, Szerencs, Tiszaújváros, Gönc és Cigánd környékén azonnal bevezették az ilyenkor szokásos szigorú óvintézkedéseket. Ezzel Magyarországon már összesen három területen – Borsod-Abaúj-Zemplén mellett Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – azonosították a vírust. A betegség emberre nem jelent veszélyt, de ahol megjelenik, ott az egészséges állatokat is le kell vágni, mivel nincs ellene oltás, és nem is gyógyítható. De jelentős veszteséget okoz az is, hogy a fertőzés megjelenését követően sok ország azonnal húsbehozatali tilalmat rendel el.

Képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Caroline Blumberg)

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Caroline Blumberg)

„Különböző, úgynevezett harmadik országok, kereskedelmi partnereink például Ázsiában teljes korlátozást vezettek be. Ugyanakkor a nemzetközi szabályok lehetőséget teremtenek arra, hogy a korlátozások csak az érintett területekre vonatkozzanak, ez az úgynevezett reginalizáció, amely érdekében számos tárgyalást folytattunk, illetve folytatunk a kereskedelmi partnerekkel” – jelentette ki Bognár Lajos országos főállatorvos. Ennek köszönhetően már több ország, például az Egyesült Államok, Kanada, Új-Zéland vagy Ukrajna már csak a fertőzött területek sertéshús importját korlátozza, Grúzia és Hongkong pedig már feloldotta az embargót.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal arra is felhívja a figyelmet – különösen a kirándulókét –, hogy a vírus a sertéshúsból készült nyers vagy félkész termékekben is több hétig, a fagyasztott húsokban pedig akár évekig fertőzőképes marad. Ezért rendkívül fontos, hogy a túrázók a kijelölt szemétgyűjtőkön kívül semmiképp ne hagyjanak élelmiszert a kirándulóhelyeken, mert azt megehetik a vadállatok, és akár ezzel is terjedhet a kór.