Csaknem ötszázmilliárdba kerülne ötvenezer migráns ellátása

 

Hazug érv, hogy a bevándorlás megmenti az európai gazdaságot – mondta Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója az M1-en pénteken. Kiemelte: a bevándorlás valójában hatalmas terhet ró azokra az országokra, amelyek beengedik a migránsokat.

Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke a testület csütörtöki ülését követően arról beszélt: a Sargentini-jelentésben szereplő adatok szerint az országnak legalább 50 ezer illegális bevándorlót kellene befogadnia, ami a jelenlegi német költségvetési adatok szerint évente mintegy 500 milliárd forintos terhet jelentene a magyar költségvetésnek.

Kovács István ennek kapcsán felhívta a figyelmet arra: olyan költségekkel is számolni kell, amelyek nem „direktben” jelentkeznek az államnál, például hogy a migránsok megterhelik az egészségügyi ellátórendszert is. Az Alapjogokért Központ igazgatója szerint régen bebizonyosodott, hogy nem humanitárius problémáról van szó, hiszen az érkezőknek csak elenyésző százaléka jogosult a menekültstátuszra.

Kovács István azt mondta: egyre több európai gondolja úgy, hogy semmi szükség a bevándorlókra, s hogy nem jó a társadalomnak, ha sokan érkeznek idegen kultúrákból. Ugyanakkor az „európai elit”, az Európai Bizottság és az Európai Parlament még mindig azon dolgozik, hogy megvalósítsa ezt a tervet, s úgy véli, Európa minden bajára a bevándorlás a megoldás.