Szijjártó: Nem bátorítani, hanem megállítani kell a migrációt

 

A migrációs folyamatokat nem bátorítani, hanem megállítani kellene, a kiváltó okokat pedig meg kellene szüntetni – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a közmédiának.

A tárcavezető Kazahsztánban részt vett az ENSZ vízügyi konferenciáján, és ezzel összefüggésben kifejtette: a világban egyre több olyan folyamat zajlik, amely újabb migrációs hullámok megindítására alkalmas. Ezek közül az egyik legjelentősebb az a vízválság, amelynek a küszöbén áll a világ – fogalmazott. Hozzátette: a világ számos pontján krónikus vízhiány alakul ki, más pontjain viszont túl sok a víz, és a klímaváltozás miatt szigetek és alacsonyan fekvő területek tűnhetnek el a jövőben.

Szijjártó Péter, Külgazdasági és külügyminiszter és Kairat Abdrakhmanov kazah külügyminiszter találkozója Asztanában 2018. október 10-én (Fotó: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev)

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter és Kairat Abdrakhmanov kazah külügyminiszter (Fotó: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev)

Úgy vélte, ez újabb migrációs hullámok megindulásával fenyeget, ezért az ENSZ-nek ahelyett, hogy a migrációs hullámokat inspirálja, arra kellene koncentrálnia, hogy megszüntesse azokat az okokat, amelyek az elkövetkező időben az újabb migrációs hullámok megindulásához vezethetnek. Szijjártó Péter hangsúlyozta: ezért Magyarország azt kezdeményezi, hogy az ENSZ-en belül jöjjön létre egy olyan kormányközi szervezet, amely a világban a vízválságok és a vízügyi kihívások kezeléséhez szükséges politikákat tudná kialakítani és azok mellé tudná állítani az ENSZ tagállamait.

Kiemelte: remélhetőleg a lengyel belügyminiszter kezdeményezése sikerrel jár, és az osztrák kormányban egyre hangosabb vélemények is viszonzásra találnak, és az Egyesült Államokhoz és Magyarországhoz mind több ENSZ-tagállam csatlakozik annak érdekében, hogy a világszervezet globális migrációs csomagjával kapcsolatban felhívják a figyelmet arra, hogy az veszélyt jelent a világra, és a migrációs folyamatokat nem bátorítani kellene, hanem végre meg kellene állítani.

A külügyminiszter közölte: „minél több ENSZ-tagállam hívja fel erre a figyelmet, annál nagyobb esélyünk van arra, hogy az ENSZ nem követi el ugyanazt a hibát a jövőben, mint az Európai Unió.” „Szurkolunk a lengyel belügyminiszternek és az osztrák kormányban egyre hangosabb nézeteknek, hogy mind a lengyelek, mind az osztrákok az amerikaihoz és a magyarhoz hasonló pozíciót foglaljanak el a globális migrációs csomag kapcsán” – mondta.