Ezrek a Kutatók Éjszakáján

 

Országszerte több mint 200 helyszínen laborkísérletekkel, tudományos bemutatókkal várták az résztvevőket a Kutatók Éjszakáján. A cél, hogy népszerűsítsék a természettudományokat, és hogy a fiatalok kedvet kapjanak a tudományos pályához. A programok sok helyen szombaton is folytatódnak.

3D-s nyomtató, ipari robot, és önvezető járművek. Ilyen különleges intelligens eszközök várták a látogatókat a kutatók éjszakáján a budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetemen pénteken. Az Ipar 4.0 – azaz a legújabb ipari forradalom – vívmányaival ismerkedhettek meg az érdeklődők.

Hagyományosan szeptember utolsó péntekén csaknem 2700 kutatóintézet, egyetem, középiskolai labor nyitja meg kapuit . Országszerte több mint kétszáz helyszínen várták a tudomány és a technológia szerelmeseit.

A tatai Eötvös József Gimnáziumban izgalmas kémiai kísérleteket mutattak be a diákok. A kémcsövek, lombikok és vegyületek mellett látványos fizikai és informatikai találmányokkal is megismerkedhettek a látogatók. Az iskolában néhány évvel ezelőtt indították el a robotika szakkört, a tanulók most bemutatták legújabb munkáikat.

„A jelenlegi feladatpályán az űrrel kapcsolatos feladatokat kell megoldanunk, például egy űrhajóst egy kapszulába be kell helyezni a robotnak, illetve szállítmányt és további űrhajósokat kell egy csúszdán, egy sínen eljuttatni a robotnak, vagy például egy rakétát kell kilőnie”  mondta a köztévének Andai Roland, tanuló.

Zalaegerszegen a robotok programozását próbálhatták ki a jövő leendő kutatói. A rendezvény célja a tudomány népszerűsítése mellett, hogy a fiatalok kedvet kapjanak a tudományos életpályához. Az esemény idén először két napig tart, sok helyszínen ma is fogadják a látogatókat.