Ismét a mustgáz veszélyére hívták fel a figyelmet

 

Gyakorlatot is tartottak a mátrai borvidéken, ahol a jól ismert gyertyás módszert is bemutatták. Aligha van olyan szőlővel és borral foglalkozó ember, aki ne hallott volna az erjedéskor keletkező szén-dioxid veszélyeiről, mégis minden évben vannak tragédiák. Idén már ketten meghaltak.

Egy kékcsei pincéhez riasztották a kisvárdai tűzoltókat még szeptember elején. Egy ember meghalt, mert a forrásban lévő borból mérgező mustgáz szabadult fel, amit a férfi belélegzett. Nem sokkal később egy másik halálos mérgezés is történt, Kányán, akkor is a mustgáz miatt. Ezek a balesetek elkerülhetők lettek volna, ha az áldozatok megtették volna a szükséges óvintézkedéseket.

A mustgáz veszélyére hívták fel a figyelmet a katasztrófavédők egy gyöngyösi gyakorlaton. Az ezúttal csak megrendezett szituációban többen is rosszul lettek a mustgáztól, ezért a tűzoltók légzőkészülékben, hőkamerával indultak a keresésükre. A gyakorlat szerint sikeres volt a mentés.

Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, a balesetek megelőzhetők megfelelő szellőztető rendszer kiépítésével vagy akár szén-dioxid jelzők telepítésével, amely már a kevés gáz koncentrációra is jelez. De a régi gyertyás módszer is működhet.

Ennek lényege, hogy az égő gyertyát minél közelebb kell tartani a talajhoz, mivel a szén-dioxid szagtalan és nehezebb a levegőnél. Ha a láng elalszik, jelzi, hogy mérgező gáz van a légtérben, ami akár halált is okozhat, ezért azonnal el kell hagyni a helyiséget.

Az idén a megszokottnál korábban kezdődött a szüret, a termés nagy része pedig már a hordókban van, ezért is fontos, hogy a gazdák kellő körültekintéssel dolgozzanak és lépjenek be a pincékbe.