Kisebb lesz a napraforgótermés

 

Hiába nőtt 3 százalékkal a vetésterület, a meleg miatt 3-4 százalékkal kisebb lesz a napraforgótermés az idén, ugyanakkor a nyári szárazságnak köszönhetően a termelők közül sokan megspórolhatták a betakarítás előtti deszikkálás, a növény vegyszeres kiszárításának költségeit – mondta a Világgazdaságnak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

A lap keddi cikke szerint ez hektáronként 11-13 ezer forinttal mérsékelheti a termelők költségeit.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint a tavalyi 658 ezer hektár után 2018-ban 673 ezer hektáron terveztek napraforgót termelni a gazdák. Az elmúlt évihez képest augusztus közepén alacsonyabb áron adták-vették a fizikai piacon a napraforgót: az AKI tavaly augusztus közepén tonnánként 96 ezer, idén pedig 90,1 ezer forintos áfa és szállítási költség nélküli termelői árat mért. A termelők bíznak abban, hogy az ár megindul felfelé, hasonlóan a búza- és a kukoricaárakhoz.

A napraforgó jövőbeni piaci kilátásait javíthatja, hogy az EU 2021-től – a termelő országokban tapasztalható környezetrombolásra hivatkozva – betiltotta a pálmaolaj bioüzemanyagként való hasznosítását, és könnyen elképzelhető, hogy ezt a lépést az élelmiszeripari felhasználás betiltása követheti – írta a lap.