Komoly károkat okozott az orkán erejű szél

 

Elsőfokú riasztás van érvényben az ország keleti részében a heves zivatarok miatt. Kedden hatalmas vihar söpört át az országon, országszerte komoly károkat okozva. Csaknem kétszázhetven esethez riasztották a tűzoltókat. A Pest megyei Érden egy iskola bejáratának tetejét sodorta el a szél.

Nagy porviharral érkezett a zivatar kedd délután a Pest megyei Érdre. Az orkán erejű széllökések nem kímélték a város épületeit. Az egyik iskola tetejének egy részét letépte a vihar. A törmelék szerdán több méter magasan állt a bejárat mellett.

A heves esőzés miatt az egész intézmény beázott. A tantermekben felgyülemlett vizet felmosórongyokkal és lapátokkal próbálták eltávolítani. Az iskola vezetője azt mondta: az épület belsejében keletkezett károkat csak reggel tudták megnézni, ugyanis a tető maradványai megrongálták a vezetékeket, így a teljes épületet áramtalanítani kellett a tűzoltóknak.

Nagykanizsa, 2018. augusztus 14. Felhőszakadás után vízzel elöntött utcában közlekedik egy személyautó Nagykanizsán 2018. augusztus 14-én. MTI Fotó: Varga György

Felhőszakadás után vízzel elöntött utcában közlekedik egy személyautó Nagykanizsán 2018. augusztus 14-én (Fotó: MTI/Varga György)

Bács István, Érd alpolgármestere arról beszélt: minden segítséget megadnak, hogy a szeptemberi tanév gond nélkül elkezdődhessen.

Az ország több pontjára is heves viharok csaptak le kedden. Veszprémben volt olyan utca, ami szinte folyóvá változott. A zebrán is nehéz volt átkelni és több garázs is beázott, volt, aki levette a cipőjét és mezítláb próbálta megközelíteni az autóját.

Százhalombattán pedig kisebb vízesés alakult ki a főtér egyik lépcsőjén. Aki csak tudott fedett helyre húzódott a vihar idejére.

Budapesten, a Sziget Fesztivál utolsó napján bulizókat is eláztatta a zivatar. Sokan esőkabátban folytatták a koncerteket.

Az esőzések szerdán folytatódtak. Egerben rövid idő alatt annyi csapadék esett, hogy a csatornák már nem tudták elnyelni az utakon hömpölygő hatalmas vízmennyiséget.

Felsőtarkányban pedig elöntött pincékhez riasztották a tűzoltókat. Itt szivattyúkat is be kellett vetni.

Az előrejelzések szerint holnap újabb zivatarok lehetnek, főként a keleti, északkeleti országrészben.