Egy ország kiáltotta vele: „Lőj, Dömötör!”

 

Elment az Aranycsapat tizenkettedik játékosa, Szepesi György. Ő honosította meg azt a sportközvetítési stílust, amelyben a riporter lelkesen, magas hőfokon együtt él a játékkal, de neki köszönhetjük a 6:3 és a tokiói olimpiai vízilabda-finálé legendás közvetítését is. Novotny Zoltán, a közmédia rádióriportere is gyászolja kollégáját.

Elhunyt Szepesi György rádiós sportkommentátor – közölte a család szerdán a Nemzeti Sporttal. A legenda 96 éves volt.

A pálya szélére „szorult”

A labdarúgással az angyalföldi grundokon, gyermekként ismerkedett meg. Jóllehet tizenkét éves korától igazolt játékos volt alsóbb osztályokban, hamar belátta, hogy nem olyan tehetséges, mint az akkor világhírű magyar focisták. Úgy érezte, hogy a pálya széléről többet tud nyújtani a sportnak.

Ez utóbbit szó szerint kell érteni, mert 1945-ben rádiós lett, s az oldalvonal mellett állva közvetítette a meccseket.

Ezek közül alighanem a leghíresebb az 1953-as londoni 6-3, az „évszázad mérkőzése”, amelyet milliók hallgattak idehaza, Szepesire pedig ráragadt az elismerő minősítés: ő az Aranycsapat 12. játékosa.

Az otthonokba vitte a stadionok hangulatát

Szervezője volt a Magyar Rádió Körkapcsolás című műsorának, amely rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert, és 1963-tól 2009-ig kíváncsi rádióhallgatók millióihoz juttatta el a magyar stadionok hangulatát. Ő honosította meg azt a sportközvetítési stílust, amelyben a riporter lelkesen, magas hőfokon együtt él a játékkal, a csapattal, a versenyzővel, azonosul a történésekkel, együtt örül a sikernek, a győzelemnek, s kesereg balsiker, vereség esetén.

Az olimpiáról először 1948-ban tudósított, s sorozatban tizenöt ötkarikás nyári játékról közvetített egyedi stílusban az éteren keresztül. Egy híján félszáz magyar olimpiai aranyérem megszületésénél lehetett ott, az 1964-ben Tokióban győztes magyar vízilabda válogatott döntő mérkőzésén például egy ország kiáltotta vele: „Lőj, Dömötör!” Emellett tizennégy labdarúgó-világbajnokságnak is a kommentátora volt, s bekerült a Guinness-féle Rekordok könyvébe.

Ő ugyanis a világ leghosszabb időn át tevékenykedő sportriportere, a 2005-ös Magyarország-Argentína barátságos futballmérkőzésnek csaknem napra pontosan hatvan évvel azután lehetett a rádiós szakkommentátora, hogy az 1945-ös magyar-osztrákon bemutatkozott sportriporterként

Közéleti tudósító is volt

A sport mellett a politikai újságírásba is beletanult: 1975 és 1978 között az MTI bonni tudósítója volt, 1981-től 1992-es nyugdíjba vonulásáig a Magyar Rádió Szórakoztató és Sportfőosztályának vezetőjeként dolgozott. Társadalmi megbízatásokat is vállalt szeretett sportágában: 1979 és 1986 között volt a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, elnöksége idején szerepelt utoljára a magyar labdarúgó-válogatott világbajnokságon, a balsikerű 1986-os mexikói tornán. 1982-ben beválasztották a FIFA végrehajtó bizottságába, s tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottságnak is.

Szepesi György sportriporter mutatja születésnapi ajándékát, Jónás Istvántól, a Magyar Rádió vezérigazgatójától kapott mezt, a Magyar Rádió épületében. Szepesi György február 5-én lesz 90 éves. MTI Fotó: Kollányi Péter

MTI Fotó: Kollányi Péter

Elismerések sorát kapta meg

Szepesi György munkásságát számos elismerés övezi: első magyar sportújságíróként kapta meg a Gerevich-díjat, birtokosa az Orth György-díjnak, az Aranytollnak, 2007 januárjában Kodály Zoltán közművelődési díjat vehetett át a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány kuratóriumától, amely 1993 óta az oktatás, a kultúra és a tudomány területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyiségeket tünteti ki.

2004-ben lett a Prima Primissima-díj kitüntetettje, s ugyanebben az évben a Magyar Sportújságírók Szövetsége Életműdíjjal jutalmazta. Birtokosa a NOB Olimpiai Érdemrend Ezüst Fokozatának, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjének is. 1995-ben szűkebb pátriája, Budapest XIII. kerülete, majd 2005-ben a főváros is díszpolgárává avatta. 2012-ben az újonnan alapított Magyar Sportsajtó Halhatatlanja díjat és a Magyar Olimpiai Bizottság sajtóbizottságának Média különdíját vehette át. 2016-ban Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Életműdíját kapta meg. A róla elnevezett Szepesi-díjat, amellyel a hazai újságírás és sportújságírás egyik meghatározó alakját díjazzák, először 2015-ben adták át.

Novotny Zoltán: Szepesi György hihetetlen nagy egyéniség volt

Szepesi György halálával egy „hihetetlen nagy egyéniséggel” lett szegényebb Magyarország – mondta a szerda virradóra 96 évesen elhunyt pályatársról Novotny Zoltán. A 78 éves rádiós utalt a legendás riporter népszerűségére, arra, hogy „az ötvenes-hatvanas években mindenki Szepesi akart lenni”, miután a magyar sportsikerekről leggyakrabban rajta keresztül szerzett tudomást az ország.

Szepesi György és Novotny Zoltán (b) Siófokon, a Magyarország-Izrael válogatott mérkőzés szünetében. Itt köszöntötték Szepesi Györgyöt fél évszázados riporteri jubileuma alkalmából (Fotó: MTI/Földi Imre)

“De érkezhettünk utána akárhányan erre a pályára, Szepesi Györgyből csak egy volt. Örök szerelme volt a rádió és a sport, azon belül is elsősorban a labdarúgás” – hangsúlyozta Novotny Zoltán, aki szerint Szepesi Györgyöt “nem véletlenül tartották az Aranycsapat tizenkettedik játékosának”.

A közösen átélt és közvetített megszámlálhatatlan magyar sportsikerből mindenekelőtt Kulcsár Győző 1968-as, egyéni olimpiai címét emelte ki: ”A döntőben hármas holtverseny alakult ki, amelyben aztán Kulcsár mindkét riválisát legyőzte, így aranyérmes lett. Gyuri a már leközvetített nap után hiába volt rendkívül fáradt, erre a két asszóra valósággal újjászületett, olyan intenzitással, átéléssel kürtölte világgá Kulcsár győzelmét, a magyar sikert, hogy azt nem lehet elfelejteni” – mondta. Novotny Zoltán hozzátette: 55-56 évet dolgoztak együtt, évtizedeken át kölcsönösen segítették egymást, és kollégáihoz hasonlóan rengeteget tanult és kapott az idősebb pályatárstól.

„A szakma és a munka iránti alázata példaértékű volt. Soha nem felejtette el felhívni a fiatalabb kollégák figyelmét arra, hogy naprakészek legyenek. És nemcsak a sporthírekből” – mondta Novotny Zoltán. Szepesi György kiemelten figyelt arra, hogy a rádió közvetítései a határon túl élő magyarokhoz is eljussanak – éljenek bárhol a világban, akár a tengerentúlon –, és ennek érdekében mindent megtett a háttérben – emelte ki.

Novotny Zoltán emlékeztetett arra, hogy Szepesi György nevéhez sportvezetőként is fűződnek sporttörténeti mérföldkövek: „Puskás Ferenc elsősorban az ő közbenjárásnak köszönhetően tért vissza Magyarországra, és döntő érdemei vannak abban is, hogy az 1994-es labdarúgó-világbajnokság döntőjének Puhl Sándor volt a játékvezetője”.

Budapest és az MLSZ is gyászol

Saját halottjának tekinti a Fővárosi Önkormányzat Szepesi György sportriportert, Budapest díszpolgárát – közölte a főpolgármester szerdán az MTI-vel. Tarlós István közleményében azt írta, fájdalommal értesült Szepesi György, a legendás sportriporter, az Aranycsapat „tizenkettedik játékosa” halálhíréről. Kiemelkedő sportriporteri és újságírói munkájának, aktív közéleti tevékenységének, valamint a hazai sporttörténelemben játszott több évtizedes szerepének elismeréseként 2005-ben Budapest díszpolgára lett – írta Tarlós István.

A Fővárosi Önkormányzat mellett a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) és a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) is saját halottjának tekinti Szepesi Györgyöt. Az MLSZ saját honlapján a szerdán, 96 éves korában elhunyt legendás rádiósról, a szövetség egykori elnökéről életpályája főbb eseményeinek felidézésével emlékezett meg. Többek között emlékeztetett arra, hogy az oldalvonal mellett állva közvetítette a magyar válogatott mérkőzéseit.

Szepesi György haláláról, illetve arról, hogy saját halottjának tekinti, a Magyar Sportújságírók Szövetsége is a honlapján számolt be.