A Balatonnál vizsgálódik a NAV

 

Vendéglátóhelyeket, piacokat, ajándékboltokat és strandokat ellenőriz hétfőtől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Balatonnál – olvasható a Magyar Időkben.

A NAV emberei leginkább arra lesznek kíváncsiak, hogy az érintettek megfelelően átadják-e a nyugtát, a számlát, és bejelentették-e alkalmazottaikat – írja hétfői számában a lap.

Az összehangolt akciót előre bejelentette a hatóság, ezáltal a vizsgálatokról számos gazdasági szereplő – a büntetést elkerülendő – az adott időszakban minden ügyletet beüt az online pénztárgépébe. A kasszák azonnal továbbítják az adatokat a NAV-nak, ahol összevethetik az ellenőrzési időszak értékeit a korábbi adatokkal, de felhasználhatják őket a később bevallott forgalom számainak elemzésekor is.

A NAV júniusban Budapest belvárosának vendéglátó- és szórakozóhelyeit ellenőrizte. Nagyjából félszáz kocsmánál legalább másfélszeres mértékű bevételnövekedés volt, a bejelentett ellenőrzés lezárása után azonban az összes gazdasági szereplőnek visszaesett a forgalma a korábbi vagy még annál is alacsonyabb szintre.

A címlapkép illusztráció.