Éjjeli fényár csalogat Eplénybe

 

Szentjánosbogár-néző túrával, Szent Iván-éji tűzugrással és meghosszabbított nyitvatartással várják a vendégeket szombaton az eplényi libegőnél, mely aznap este egészen éjfélig nyitva tart: naplementekor, este nyolc óra után indul a szentjánosbogár-néző csoport fel a hegyre a libegővel, onnan pedig az Ámos-hegyen kialakított tanösvényen halad a vezetett túra, melyen a résztvevők közelebbről is megismerkedhetnek a szentjánosbogarakkal – közölte a libegőt működtető társaság marketingvezetője az MTI-vel.

László Márk kitért arra is, hogy július 28-án először tartják meg a Libegők éjszakáját, amelyen a Piscis Austrinidák meteorrajt figyelhetik meg az érdeklődők a hegytetőről.

Hosszú expozíciós idővel készült felvétel a szentjánosbogárak rajzásáról – képünk illusztráció (MTI Fotó: Sóki Tamás)

Hosszú expozíciós idővel készült felvétel a szentjánosbogárak rajzásáról – képünk illusztráció (MTI Fotó: Sóki Tamás)

Az eplényi kezdeményezéshez, melynek ötletét a februárban sikerrel elindított Sípályák éjszakája adta, már többen is csatlakoztak – emelte ki a marketingvezető, hozzátéve, hogy lesznek programok az eplényi Kalandhegyen kívül a Zempléni Kalandparkban, valamint a budapesti Libegőnél és a Normafa Parkban is.

Július 29-én, a barátság világnapján a baráti társaságokat várják kedvezményekkel a Kalandhegyre, augusztus 10. és 12. között hullócsillagnézést tartanak, augusztus 17. és 19. között pedig Eplényben rendezik meg a kerékpáros downhill országos bajnokságot. A gyermekeket minden nap ingyenes mászópark, ugrálóvár és mezítlábas ösvény várja Eplényben, valamint beülhetnek a sípálya nyáron üzemen kívül parkoló ratrakjába is.