Bekérették a római külügyminisztériumba Franciaország nagykövetét

 

Bekérették Franciaország olaszországi nagykövetét a római külügyminisztériumba szerdán, miután Párizs bírálta az olasz kormány döntését az Aquarius mentőhajó kizárásáról az olaszországi kikötőkből. Olasz sajtóértesülések szerint Rómában emiatt fontolgatják Giuseppe Conte miniszterelnök pénteki párizsi útjának lemondását.

Az Enzo Moavero Milanesi vezette olasz külügyminisztériumban magyarázatot várnak a francia elnöki hivatal keddi közleményére. Ebben Emmanuel Macron francia elnök felelőtlennek és cinikusnak nevezte a római kormány magatartását. A római kormánypalota szintén közleményben válaszolt, hangsúlyozva, hogy Róma „nem fogadhat el álszent leckéztetést olyan országoktól, amelyek a migrációval szemben mindig más irányba fordították tekintetüket”.

Olaszországban ennél is nagyobb visszhangja volt annak, hogy Gabriel Attal, a Macron vezette En Marche párt brüsszeli szóvivője egyenesen „undorítónak” nevezte az olaszok eljárását.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a kormányzó Liga politikusa egy kedd esti televíziós interjúban kijelentette, hogy menedékkérők áthelyezésében Franciaország magatartása volt eddig a legméltánytalanabb, mivel Párizs az általa vállalt majdnem tízezres kvótából eddig 640 menedékkérőt vett át. „Emmanuel, ha tényleg arany szíved van, már holnap átküldünk neked további kilencezret!” – üzente Matteo Salvini a francia elnöknek.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök pénteken indul Párizsba, első európai látogatására, és Emmanuel Macron is fogadja őt. Olasz sajtóértesülések szerint azonban az olasz fél a látogatás lemondását mérlegeli. Az olasz pénzügyminiszter, Giovanna Tria máris lemondta szerdai párizsi látogatását.

Matteo Salvini szerdai parlamenti felszólalásában kijelentette, a franciák kérjenek bocsánatot vagy Conte is mondja le pénteki útját. Hozzátette: „a franciák fenomének akarnak lenni, de több mint 10 ezer embert utasítottak vissza a francia–olasz határról, köztük nőket és gyerekeket is, és kevesebb menedékkérőt fogadnak be mint mi (olaszok)”.

Enzo Moavero Milanesi kijelentése szerint a helyzet „kompromittálja” a két ország közötti kapcsolatokat.

Olaszország vasárnap megtagadta a francia SOS Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) civil szervezetek által működtetett, 629 migráns szállító mentőhajó kikötését, de Málta sem fogadta a hajót. Az Aquarius sorsa végül kedden rendeződött: a migránsokat olasz hajók segítségével szállítják át Spanyolországba, amely felajánlotta, hogy fogadja őket. Az MSF azonban kifogásolta, hogy a kimerült embereknek így további négy napot kell kibírniuk a tengeren.