A napokban kaphatják meg a tiltott támogatást elfogadó pártok a fizetési felhívást

 

A tiltott támogatást elfogadó pártok a napokban kaphatják meg elektronikusan a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fizetési felhívását: a törvény szerint az adóhatóság akár azonnal inkasszálhatná az érintett párt számláját, hiszen esedékes és végrehajtható a tartozás, a hivatal végrehajtási gyakorlata azonban eltér ettől az adósok javára – közölte az adóhivatal.

Mint a Magyar Államkincstár (MÁK) hétfőn bejelentette, júliusban kezdik csökkenteni azoknak a pártoknak a költségvetési támogatását, amelyeknél az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tiltott támogatást állapított meg. Az ÁSZ szerint a Jobbik 331,660 millió, az Együtt 9,815 millió, a Demokratikus Koalíció (DK) 8,245 millió, a Párbeszéd 7,525 millió, a Liberálisok 6,185 millió, az LMP 4,420 millió, az MSZP pedig 2,025 millió forint értékben fogadott el tiltott vagyoni hozzájárulást. A tiltott támogatás összegét eddig egyedül az MSZP fizette meg a központi költségvetésnek. A párttörvény szerint a tartozást, amennyiben azt az érintett pártok nem fizetik meg, adók módjára kell behajtani.

A NAV az MTI érdeklődésére közölte: ha más szervezet megkeresése alapján indítja a hivatal a végrehajtást, fizetési felhívást küld az érintettnek. A pártok esetében – tekintettel arra, hogy az érintettek elektronikusan kapják meg a felszólítást – majd három hetet hagynak a tartozás rendezésére, a végrehajtás csak ezt követően indul. Amennyiben a párt az ÁSZ által megállapított összeget azonnal, és egy összegben nem tudja megfizetni, fizetéskönnyítési kérelmet nyújthat be. A szervezet fizetési halasztást, illetve – akár pótlékmentes – részletfizetést kérhet az adóhivataltól. Ezt a NAV a törvény szerint csak két feltétel együttes teljesülése esetén engedélyezheti: ha a fizetési nehézség a kérelmezőnek nem róható fel, és a tartozás későbbi megfizetése valószínűsíthető.

Az adóhivatal felhívta a figyelmet arra, hogy a kérelmet érdemes a lehető legkorábban benyújtani, mert a fizetési felszólításban előírt határidő lejártát követően – ha az adós nem rendezte valamilyen módon (akár fizetéskönnyítéssel) a tartozását – azonnal indul a végrehajtás.