Gér András: Elfogadhatatlan, amit a tüntetők tettek

 

Rendőröknek kellett kimenekítenie három református egyházvezetőt kedden a Kossuth térről. Az ellenzéki tüntetők többször leköpték, lökdösték és sértegették az általuk politikusnak vélt, köztiszteletben álló személyeket. „Nem vagytok magyarok! Szégyelljétek magatokat! Mocskos hazaárulók! Gyilkosok!” – többek között ezeket ordították a tüntetők.

Gér András, a Református Egyház zsinati tanácsosa az M1 aktuális csatornán elmondta: a történelmi egyházak más képviselőivel együtt a választott képviselők fogadalomtételén vettek részt a Parlamentben, az Országgyűlés vendégeiként.

„Miután távoztunk a Parlamentből, néhány hangos tüntető, agresszor, úgy döntött, hogy nem enged minket az utunkra. Kisebb atrocitásokra, lökdösődésre és gyalázkodásra került sor, megköpdöstek minket, és nem engedték, hogy eltávozzunk” – nyilatkozta Gér András.

A „Nem akarjuk ezt a parlamentet és kormányt!” címmel, az Országgyűlés alakuló ülésének idejére szervezett tüntetés résztvevői az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2018. május 8-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

Ennek nem szabad teret engedni Magyarországon

A Református Egyház zsinati tanácsosa példa nélkülinek nevezte az eseményeket. „2018-ban, ez a mai Magyarországon megengedhetetlen, úgy gondolom, hogy szólásszabadság van, az emberek kimehetnek az utcára, és elmondhatják a véleményüket, azonban ami velünk történt, az ennek a műfajnak a határain messze túllép” – hangsúlyozta Gér András.

Ennek nem szabad teret engedni Magyarországon, rossz irányba vezet, ha legitimációja lesz az ilyen atrocitásoknak – mondta, majd úgy folytatta: „református keresztényként úgy gondoljuk, hogy az embereknek ki kell állni a maguk igazáért, ezt azonban kulturált módon kell tenniük, nem gyalázva ártatlan embereket”.

„Nem elfogadható, hogy akár politikust, akár egyházi vezetőt, akár bárki mást ilyen ocsmány gyalázás érjen” – jelentette ki Gér András.

A „felheccelt tömeg” nem tudta, hogy mit tesz

A 76 éves egyetemi tanár, műfordító Huszár Pált megviselték a történtek, erről is beszélt korábban a Református.hu portálnak, miután visszatért a zsinati székházba: „először is hálás vagyok Istennek, hogy ép bőrrel megúsztuk. Közeledem a nyolcvan év felé, de még nem fordult elő soha, hogy készenléti rendőrök menekítsenek ki egy épületből”.

Gér András hangsúlyozta: „megdöbbentő számunkra, hogy egy köztiszteletben álló személlyel, egy idős emberrel szemben mit meg nem engednek maguknak az agresszorok”. A Református Egyház zsinati tanácsosa szerint a tüntetők megtévesztett emberek voltak, a „felheccelt tömeg” nem tudta, hogy mit tesz.

A zsinat megköszönte a rendőrök segítségét

Gér András azt is mondta, hogy a rendőrök profin és higgadtan viselkedtek, a Református Egyház zsinati tanácsosa köszönettel illette a rendőrség munkatársait.

A zsinat elnöksége megfogalmazott egy nyílt levelet Pintér Sándor belügyminiszternek, amelyben megköszönik a rendőrség segítségét, valamint, hogy nem „ültek fel a provokátoroknak” – közölte Gér András.

A megbocsátás kultúrájának el kell terjednie Magyarországon

Huszár Pál úgy fogalmazott a Református.hu oldalnak: „nem szeretnék semmi rosszat mondani a tüntetőkről, de mintha arra játszottak volna, hogy kiprovokáljanak egy pofont a rendőröktől. Az egyenruhások viszont végig higgadtak maradtak, ezt köszönöm nekik”.

Gér András elmondta: „a megbocsátás kultúrájának el kell terjednie Magyarországon, amiben szeretnénk példát mutatni, ezért semmilyen jogi lépést nem kívánunk tenni, azonban felhívjuk a figyelmet arra, hogy ez a fajta viselkedés elfogadhatatlan, és nem része a magyarországi gondolkodásmódnak”.

Mindig lesz egy hangos kisebbség, amely nem a bevett normák szerint fog viselkedni, azonban a többséget arra kell rávezetni, hogy példát mutassanak nekik, és intsék őket arra, hogy elfogadhatatlan, amit tettek – tette hozzá.