Kezdődik az országos strandszezon a hétvégén

 

Április utolsó hétvégéjén elkezdődik a strandszezon: a budapesti strandok közül elsőként a Paskál és a Palatinus fürdő nyitja meg kapuit, az iskolai szünet kezdetére, június 15-re pedig minden strand kinyit – a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. tájékoztatása szerint május 26-án nyit a Csillaghegyi, május 27-én a Római strand, június 2-től pedig már a Pünkösdfürdői strand is fogad vendégeket.

Nem emelkedett a belépők ára több fővárosi strandon   

Czinege Szilvia, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. értékesítési és marketingigazgatója közölte: a hétköznapi felnőtt belépők árai a tavalyi strandárakhoz képest a Pünkösdfürdői és Csillaghegyi strandon változatlanok, a többi strandon maximum 100 forinttal emelkednek. Míg a felnőtt belépők ára 1800–3100 forint, a kedvezményes – gyerek, diák, nyugdíjas – jegyek ára 1500–2600 forint között van. A strandok továbbra is kínálnak kedvezményes, családi belépőket, melyek ára 3400–9600 forint. A Csillaghegyi fürdőben – az új wellnessrészleg megnyitásáig – a belépők ára hétköznap egységesen 1000 forint, hétvégén 1200 forint – tette hozzá.

Munkások takarítják a Dagály fürdő egyik medencéjét a strandszezon kezdetén – képünk illusztráció (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Képünk illusztráció (MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)

Hegyi Ákos, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára az MTI-nek elmondta: a fürdőkben befejeződtek a felkészülési munkálatok, számos fejlesztés indult országszerte. Tavaly minden fürdő látogatottsága nőtt, jó évet zártak a fürdők – mondta. Magyarországon 550 fürdőegység működik – közöttük 220 fürdőt és strandot tartanak nyilván –, ezekben 8 ezer dolgozót foglalkoztatnak.

Gyulladást okozhat a parfüm és arcszesz napozáskor 

Az illatanyagok aktiválódnak a napfény hatására, ez pedig gyulladást okoz – hívta fel a figyelmet a jelenségre Nagy Éva bőrgyógyász az M1 keddi műsorában. Elmondta: hasonló hatást kelt és akár hólyagos gyulladáshoz is vezethet egyes növények – petrezselyem, paszternák – érintése erős napfényben. A bőrgyógyász az évi egyszeri anyajegyszűrés fontosságára is kitért.

Véleménye szerint fokozottan fontos ez főleg azokban a családokban, ahol már előfordult melanoma. Emellett szinte minden szűrésnél találnak olyan anyajegyet, amelyet elhelyezkedése miatt preventív céllal eltávolításra javasolnak – fűzte hozzá.

Ötvennél több anyajegy esetén kötelezőnek tekinthető a szűrés, és a napozás abszolút nem ajánlott – mondta a bőrgyógyász.