Elbúcsúztatták Balás-Piri Lászlót

 

Végső búcsút vettek Balás-Piri László ötvenhatos hőstől, politikai elítélttől és a Terror Háza Múzeumot is üzemeltető közalapítvány kuratóriumának elnökétől a Farkasréti temetőben.

A ravatalnál felolvasták Áder János üzenetét is. A köztársasági elnök úgy fogalmazott: Balás-Piri László egy különleges nemzedék tagjaként a becsülettel küzdés és az emlékezés felelősségét hagyta az utókorra.

Örökségére csak úgy lehetünk méltók, ha sosem feledjük, kik váltották meg szenvedéseinkkel mai szabadságunkat – hangsúlyozta levelében Áder János.

A búcsúztatáson felolvasták Orbán Viktor levelét is, amelyben a miniszterelnök kiemelte: Balás-Piri László azok közé tartozott, akik egész életükkel kitartottak a szabadság eszméje és 1956 értékei mellett.

Egyenes derékkel viselte a kommunista diktatúra börtönét és megaláztatásait. A rendszerváltozás után is hűségesen őrizte a szabadságharc és forradalom emlékének tisztaságát – írta üzenetében Orbán Viktor.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a ravatalnál hangsúlyozta: Balás-Piri László 1956 pesti srácainak és lányainak egyik utolsó hiteles tanúja, életpéldájával 1956 igazságának megtestesítője volt.

„Balás-Piri László nem kötötte meg a maga különalkuját. Nem állt le, nem állt be. Az élet peremére szorítva is megkereste azokat a terepeket, ahol, ha nagyon szűk körben is, lehetett valamit tenni, legalább gondolkodni, legalább emlékezni” – mondta a miniszter.

Budapest, 2018. március 23. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója (b) beszédet mond Balás-Piri László '56-os szabadságharcos hős, politikai elítélt, a Terror Háza Múzeumot is működtető közalapítvány kuratóriumának elnöke, a Történelmi Igazságtétel Bizottság alelnöke és az 1956 Alapítvány kurátora búcsúztatásán a Farkasréti temetőben 2018. március 23-án. Balás-Piri László nyolcvankét éves korában, 2018. február 17-én hunyt el. MTI Fotó: Illyés Tibor

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója (b) beszédet mond Balás-Piri László ’56-os szabadságharcos hős, politikai elítélt, a Terror Háza Múzeumot is működtető közalapítvány kuratóriumának elnöke, a Történelmi Igazságtétel Bizottság alelnöke és az 1956 Alapítvány kurátora búcsúztatásán a Farkasréti temetőben 2018. március 23-án. Balás-Piri László nyolcvankét éves korában, 2018. február 17-én hunyt el.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Hozzáfűzte: 1956 nem múlt idő. A magyarok nem lehetnek sikeresek a 21. században sem, ha nem 1956 eszményei szerint rendezik be az életüket.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója búcsúbeszédében hangsúlyozta, Balás-Piri Lászlónak is köszönhető, hogy a 21. század magyarjai is nemes és kipróbált értékek őrzői maradhattak.

Bár páratlanul gazdag és tanulságos, szimbolikus fordulatokkal teli életének több mint felét számkivetettként, üldözöttként volt kénytelen eltölteni, sorsával és döntéseivel bizonyította, mindig lesznek, akik a legnagyobb természetességgel utasítják el a rosszat, és választják a jót – emelte ki Schmidt Mária.

Balás-Piri László február 17-én hunyt el 82 évesen. Búcsúztatásán családja, barátai, egykori diák- és harcostársai mellett részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint Boross Péter volt miniszterelnök is.

A katolikus szertartáson a család nevében a fia, ifjabb Balás-Piri László, Az egykori sárospataki gimnáziumi osztálytársak nevében Csorba Sándor és Halmai Iván búcsúzott az elhunyttól.