Már harmadfokú belvízvédelmi készültség is van Békésben

 

A hétfői 11 ezer hektárról csaknem 14 ezerre nőtt az elöntött terület nagysága: ebből ötezer hektár vetés, 3500 hektár szántó, 3600 hektár rét és legelő, több mint 1600 hektárnyi az egyéb terület – tájékoztatta a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) szerdán az MTI-t.

Három belvízvédelmi szakaszon elsőfokú, haton másodfokú, a Réhelyi szakaszon pedig már harmadfokú a készültség; Füzesgyarmat önkormányzata másodfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el. Az igazgatóság területén jelenleg 58 szivattyútelep üzemel, ezek közül hét folyamatosan. Március 5. óta több mint 42 millió köbméter vizet emeltek át. A belvízi védekezésben kedden 168 ember vett részt – írták.

Az árvízhelyzetről szólva közölték: az elmúlt 24 órában elsőfokú készültségi szint fölötti vízállások alakultak ki a Berettyó és a Sebes-Körös torkolati szakaszán. Szerdán tetőzés várható a Fekete- és Fehér-Körös torkolati szakaszán, a Kettős-Körös felső, valamint a Berettyó és a Sebes-Körös alsó szakaszán. A Hármas-Körös a következő 24 órában gyengén áradó lesz, a tetőzési értékek az elsőfokú készültségi szint körül valószínűek.