Egész napos ünnepségsorozattal készülnek március 15-én

 

A jövő csütörtöki ünnep 9 órakor a hagyományos zászlófelvonással kezdődik – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) sajtófőnöke szombaton Budapesten, a Parlament előtti Kossuth téren, ahol már meg is kezdték az ünnepre való előkészületeket.

A nemzeti lobogót katonai tiszteletadással, Áder János államfő és Kövér László házelnök jelenlétében vonják fel. A díszünnepség Orbán Viktor miniszterelnök beszédével szintén az Országház előtt 14 órakor kezdődik.

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulóján a budai Várban is számos rendezvénnyel várják egész nap az ünneplőket, családokat. Itt is jellemzően 9 órakor kezdődnek a programok. A Dísz téren 9 órától 18 óráig magyar termelők és vendéglátósok várják a hazai finomságok vásárával az érdeklődőket. Ugyanitt lesz térzene is: fellép a Budapest Helyőrség Zenekara, a Készenléti Rendőrség Zenekara, valamint a Pénzügyőr Zenekar is.

Katonai tiszteletadással felvonják Magyarország lobogóját az 1848-49-es szabadságharc 169. évfordulóján az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren 2017. március 15-én (MTI Fotó: Illyés Tibor)

MTI-fotó: Illyés Tibor

A Várkert Bazárban egész nap tartanak a rendezvények: lesznek kézműves foglalkozások, zenés és táncos programok, és irodalmi est is. Hunyadi János lovas szobránál lósimogatóval, a Szent István-szobornál közlekedésbiztonsági játékokkal, míg Hadik András szobránál népzenével és néptánccal várják az érdeklődőket. Kiss Anita kiemelte: a kalotaszegi táncot, székelyföldi táncot és a palotástáncot nem csak nézni, meg is lehet tanulni a nemzeti ünnepen. A Szentháromság téren 10 órától koncertek és gyermekprogramok lesznek. Míg a Táncsics-börtönben különböző vetélkedőkön, kézműves foglalkozásokon lehet részt venni.

Idén sem marad el a forradalmi forgatag

A Hadtörténeti Intézet és Múzeumban idén is a Forradalmi forgatag címmel rendezik meg ünnepi programjaikat. Itt is lesz táncház, további színházi előadást, csatabemutatót is tartanak, s ágyúlövés is lesz. A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában a kétszáz éve született Görgei Artúr egykori honvédtábornok és hadügyminiszter életét, az 1848–49-es forradalom és szabadságharcban betöltött szerepét lehet megismerni. A Budapesti Történeti és Vármúzeumban 10 órakor kezdődnek a programok. Itt történelmi sétával és tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket.

Valamennyi rendezvény ingyenes – mondta a központi rendezvényeket szervező NFM sajtófőnöke, hozzátéve: az ünnepi rendezvényekkel kapcsolatos információk, köztük a közlekedési információk megtalálhatók a kormányzat oldalán. Kiss Anita azt is elmondta: az ünnepség biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs most is egész nap ülésezik majd. A Kara Ákos NFM-államtitkár vezetésével felálló törzsben a Terrorelhárítási Központ, a rendőrség, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, a meteorológiai szolgálat, a Budapesti Közlekedési Központ képviselői vesznek részt.