Készenlétbe helyezték az ország legnagyobb jégtörő hajóját

 

A jeges árvízre való felkészülés részeként mától indul a jégtörő hajók melegen tartása, ezzel kezdetét veszi a felkészülés a téli szezonra. Készenlétbe helyezik az ország legnagyobb, 1988-ban épült Széchenyi jégtörőjét is, melynek elsődleges feladata a jégzajlás folyamatosságának biztosítása, a jégtorlaszok szétrombolása, valamint az árvízkárok megelőzése – derült ki az M1 műsorából.

Elindult idei első útjára Magyarország egyik legnagyobb jégtörő hajója a Széchenyi. 
A jégtörő hajók a magyarországi nagy folyók jégvédekezésében nélkülözhetetlenek. Az elmúlt szezonban a Dunán például több szakaszon, közel 10 km hosszú jégtorlaszokat tudtak megbontani velük, melyek a jégtörés megkezdéséig csaknem 4 méteres vízszintemelkedéseket okoztak.
Bár a hajók jégtörő felülete kiképzése gyakorta 20 milliméter vastag, nagy szilárdságú acéllemez, így is előfordul, hogy a jégtáblák jelentős károkat okoznak a hajók felületén.

A fokozott igénybevétel során keletkezett károk helyreállítására elrendelték a vízügyi hajóflották felújítását, mely két ütemben zajlik. Az idei év során a tiszai flotta esett át felújításon, míg a 2018-as év a dunai flottáé lesz.

Az erről készült galériát ide kattintva tudják megtekinteni.