Jónak lenni jó – Eperjes Károly és Kárpáti György is a felajánlók között

 

Kárpáti György Bem József honvédtábornok szablyájának hű másolatát, Eperjes Károly pedig az Uramisten című filmben alakított szerepéért 1985-ben, a chicagói filmfesztiválon elnyert legjobb férfialakítás díját bocsátja árverésre az MTVA jótékonysági akciójában.

A 80. születésnapomra kaptam ajándékba ezt a szablyát – mondja felajánlásáról a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó. Ez a relikvia Bem tábornok 1848-as sikeres erdélyi hadjáratának állít emléket – teszi hozzá.

Kárpáti György ugyanakkor elmondta, eredetileg régi barátjának, Bud Spencernek szerette volna ajándékozni, de miután meghalt, nála maradt a szablya, így azt most ő felajánlja.

Jónak lenni jó

Érdekesség, hogy a legendás egykori úszó és vízilabdás, majd színész egyik utolsó interjúját éppen a Jónak lenni jó című műsornak adta. Mellé pedig a Zsoldoskatona című filmben használt csuklóvédőjét is felajánlotta. Az interjúban így fogalmazott:

Bud Spencer saját könyve bemutatóján (Fotó: EPA/BRITTA PEDERSEN

Bud Spencer saját könyve bemutatóján (Fotó: EPA/Britta Pedresen)

„Önök, magyarok büszkék lehetnek magukra. A magyar nép valóban egy igazi nép, ami rólunk olaszokról nem mondható el. Mi széthúzunk, önök összetartanak. A nyelvük is mutatja, hogy mennyire különlegesek. A magyar talán a legnehezebb nyelv a világon. A sportolóikról nem is beszélve. Vízilabdázóként megtapasztalhattam, milyen nehéz a magyarok ellen játszani.” 

Bud Spencer a tervek szerint idén vette volna át ajándékát Magyarországon. Azt a szablyát, amely a bátorságot és a magyarok szeretetét hivatott jelképezni.

Eperjes Károly egy számára rendkívül értékes tárgyat, az 1985-ös chicagói filmfesztivál legjobb férfialakításáért járó díjat ajánlotta fel a Jónak lenni jó akcióra. A Kossuth-díjas művész elmondta, az elismerést az Uramisten című filmben nyújtott alakításáért kapta, megosztva a filmben szintén főszerepet játszó Feleki Kamill-lal.

A színművész elmondta, Istenben hívő emberként számára teljesen egyértelmű, hogy igyekszik segíteni azoknak, akik ennek szükségét érzik. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

„Isten nélkül lehet élni, de meghalni nem. „Ha mindenféle pogány isteneknek hódol az emberiség, akkor önmagát pusztítja el. Ahogy Molière mondja, az önszeretet önmagát is becsapja. Viszont az Istenszeretet az növel, növel, növel, ad és irgalmas.”  

Szerda délutánig már több mint 20 millió forint gyűlt össze a Jónak lenni jó adományvonalain. A 1350-es telefonszámra 18 430 883 forint, az Adomanyozz.hu oldalra 2 669 186 forint felajánlás érkezett.