„Nem csak a migráció a mozgatórugója a vitának”

 

Magyarország súlyos vitában áll az illegális bevándorlás ügyében, amely meghatározó sorskérdés a kontinens jövője szempontjából. Erről a külgazdasági és külügyminiszter Szijjártó Péter beszélt Brüsszelben, ahol ma ismét Magyarországról tartottak meghallgatást. Az elemző szerint semmiféle új téma nem került elő.

Sem új témák, sem  új érvek nem hangzottak el a LIBE-meghallgatáson, hiszen régóta ugyanazokat a köröket futják a szereplők. Úgy alakult minden, ahogyan lehetett rá számítani: ugyanazt a politikai boszorkányüldözést láttuk, melyet az elmúlt két évben is tapasztalhattunk – mondta Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója az M1-en.

Hozzátette: ez nem az Európai Parlament plénuma volt, csak egy szakbizottság, ezért volt jóval kisebb a részvétel. Ám még a bizottsághoz mérten is alacsony volt az érdeklődés, mivel egyre kevésbé tudják mozgósítani azokat, akik egyébként támadják Magyarországot és a magyar kormányt.

A jogállamiság fogalma – melyből levezetik a többi jogot Brüsszelben – homályos fogalom, ezért jó politikai fegyver is, hiszen míg például szerintük sérti a jogállamiságot, hogy Lukács György tárlatát bezárják Magyarországon, addig ami Katalóniában történik, az belügy. Ez a máz csak egy keret, mely az ürügyet szolgáltatja – fogalmazott az elemző, hozzátéve, hogy ugyanez a helyzet a Népszabadság bezárásával is: szerintük sérti a szólásszabadságot az egyébként külföldi tulajdonos birtokában lévő lap bezárása, de ha az állam támogatta volna, az tiltott állami támogatás lett volna, és akkor az lenne a probléma.

A migráció mozgatórugója a vitának, de nemcsak erről van szó, hanem világnézetek összeütközéséről, illetve arról, hogy az unión belül van egy kormány, amely nem hajtja le a fejét. Ugyanakkor a kormányt bírálók is elismerték, hogy a magyar kormány volt az, amely soha nem hátrált meg a viták elől és kifejtette álláspontját – fejtette ki Kovács István.