Munkaszerződés nélkül is bizonyítható a munkaviszony

 

Tartozik munkabérrel, nem számolta el a szabadnapokat és be sem jelentette munkaadója – ezt állítja Papp Zsuzsanna cukrász egy halásztelki cukrászda vezetőjéről. Zsuzsanna most fut a pénze után, ugyanis a cukrászda vezetője pont az ellenkezőjét állítja, azt, hogy soha nem dolgozott nála semmilyen Papp Zsuzsanna.

A pórul járt nő állítja közel egy évig cukrászként dolgozott Halásztelken a Tutti-Frutti cukrászdában. Az M1 Kosár című műsorának nyilatkozva elmondta, egy ismerőse ajánlotta a munkát és az üzlet vezetője azonnal fel is vette. Azt mesélte a munkaideje hétfőtől péntekig tartott és 170 ezer forintos fizetésben állapodtak meg.

Papp Zsuzsanna azt állítja, minden papírját odaadta a cukrászda vezetőjének. Azt mondta a cukrászda üzemi részén dolgozott, és süteményeket, tortákat készített. Már egy éve ott dolgozott, amikor a háziorvosnál kiderült, hogy nem fizetik a betegbiztosítását. Még a Kormányhivatalban is rákérdezett az asszony, ahol megerősítették neki, hogy egy napot sem volt bejelentve.

Egy kattintással ellenőrizhető
Magyarországon csak az NAV honlapján, a napokban közölt listán több mint négyezer olyan vállalkozás címe és neve szerepel, melyek feketén foglalkoztattak munkavállalókat. A magyarorszag.hu-n néhány kattintással bárki ellenőrizheti munkaadóját. Aki tudta nélkül nincs bejelentve, tegyen feljelentést.

Sem a büntetőfeljelentés, sem a NAV felé való bejelentés nem kerül költségbe – hangsúlyozta Izsák Orsolya ügyvéd. Ha ezek az eljárások nem hoznak sikert, az elmaradt járuléknak a pótlása vonatkozásában polgárjogi kártérítési igény indítható.

Sok munkaadó azért nem jelenti be alkalmazottját, mert mindenki után fizetési kötelezettsége van. Ha tehát elkerüli a járulékok kifizetését, anyagilag jobban jár, a munkavállaló viszont lényegesen rosszabbul: kevesebb nyugdíjat kap, és az egészségbiztosítása, valamint a neki járó szabadsága körül is akadhatnak gondok. A munkavállalásnál az egyik legfontosabb lépés az írásos munkaszerződés. Fontos, ha ez elmarad, azért a munkáltatót terheli felelősség.

Készül Magyarország 2014-es tortája, a Somlói revolúció fantázianevű torta a budapesti Zila cukrászdában 2014. augusztus 19-én. Az Üllői úti cukrászatból teherautókkal viszik az ország több pontjára is az ünnepi édességet. MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Képünk illusztráció. MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Érvényes munkaviszony szerződés nélkül is
A munkaviszony még létrejön akkor is, ha nem került írásban lefektetve a munkaszerződés. Tehát joggal hivatkozhat a munkaviszonyból eredő fizetési kötelezettség teljesítésére a munkavállaló – magyarázta a műsorban Szender Zoltán jogász.

Zsuzsanna és a cukrászda vezetője között elmérgesedett a viszony. A nő telefonon kereste volt munkaadóját, hogy papírjait és a még ki nem fizetett bérét megkapja, de főnöke azt mondta, semmit nem ad, mivel elbánt vele. Továbbá még meg is gyanúsították, hogy bármit is ellopott a cukrászdából. Később taktikát váltott a cukrászda vezetője, és azt állította az anyuka nem is dolgozott nála. Sőt meg is fenyegette Zsuzsannát, hogy valótlanságok állításáért feljelenti őt.

Tanúk, fotók bizonyítékként
Az M1 stábja megkereste a Tutti-Frutti cukrászda vezetőjét is, hogy reagáljon Zsuzsanna állításaira. A feltett kérdésekre levelében annyit válaszolt, hogy csak, mint vásárló ismeri Zsuzsannát, aki soha nem dolgozott nála. Interjút pedig azért nem szeretne adni, mert félti a családja biztonságát.

Zsuzsanna papír híján, többek között egykori kollégáival váltott üzenetekkel igyekszik bizonyítani, hogy valóban a cukrászdában dolgozott. De van több olyan fotó is, ami a munkahelyén készült róla, munka közben.

Ha nincs szerződés a munkaviszony bizonyítására, akkor egy bírósági eljárásban ezek bizonyító erejűek lehetnek. Munkaügyi pert lehet kezdeményezni a munkaügyi bíróságon, amennyiben a munkaadó vitatja, hogy a munkáltató valóban ott dolgozott-e – mondta a jogász. Hozzátette, a szabad bizonyítás elve érvényesül, bármilyen módon bizonyíthatja a munkavállaló az igazát, okiratokkal és tanúkkal is.

Bár a Tutti-Frutti főnöke azt állította, Zsuzsanna sosem dolgozott nála, az M1 stábja mégis könnyedén talált olyan embert, aki ennek az ellenkezőjét mondta. Az egyik szomszédos üzlet vezetője szívesen nyilatkozott, a riportban arcát ugyan – kérésére – kitakarták, a stábnak azt hangoztatta, ha bíróságra kerülne az ügy, ott is ugyanezt állítaná. De egy másik boltban eladóként dolgozó hölgy is azt állítja, Zsuzsanna a cukrászdában dolgozott.

A legerősebb bizonyíték azonban egy telefonbeszélgetés a Tutti-Frutti Cukrászda vezetőjével, amikor Zsuzsanna a munkabérét próbálta behajtani.

A pórul járt asszony most a kormányhivatalnál tett bejelentést, hogy megkapja az elmaradt munkabérét, és a szabadnapjait, ami számításai szerint 360.000 forint.