Bűnmegelőzési foglalkozás gyerekeknek

 

Egy nap a biztonságért, egy nap az iskolában címmel bűnmegelőzési, felvilágosító foglalkozást tart a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya a nemesvámosi általános iskolában. A már jól megszokott előadásokon, játékokon túl bemutatják a Bikesafe elnevezésű országos kerékpár-regisztrációs programot is, ami a biciklilopások megelőzését és felderítését szolgálja. Meglepetéssel is várják a gyerekeket.

Sonar, a terápiás kutya tartott rövid bemutatót a jelen lévő gyerekeknek. Kottek Petra, terápiáskutya-kiképző elmondta, egy vízbiztonsági tréninget tartottak a gyerekeknek. Kutyák segítségével megmutatják a gyerekeknek, hogy télen a jégen, nyáron a vízben hogyan kell viselkedni és milyen szabályokat kell betartani.

A Balaton térségében kiemelten fontos figyelni a vízbiztonságra. Ahogy azt a kiképző elmondta, tájékoztatták a gyerekeket a többi között arról, hogy milyen eszközöket vigyenek magukkal, hogyha télen a jégre látogatnak, mi az, amit tenni kell, ha bajba kerülnek, és miként tudnak segíteni bajba jutott társukon.

Ha beszakad alattunk a jég, azonnal segítséget kell hívni, ha van rá lehetőség, ki kell támasztani magunkat, meg kell kapaszkodni valamiben, és próbálkozni kell, hogy minél hamarabb kijöjjünk a jeges vízből, és mindenképp nyugodtnak kell maradni.

Péter Katalin, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának kiemelt főelőadója az M1 Híradójában elmondta, több mint 25 éve járják ezzel a programmal az iskolákat, amelynek célja, hogy minden olyan szervezetet, amelynek bármilyen köze van a biztonsághoz, összegyűjtötték, és a gyermekek megismerkedhetnek a rendőrség, tűzoltóság, drogambulancia és még sok-sok szervezet munkájával.