Gulyás: A kormány mögött világos eredmény áll

 

A kormány mögött a nemzet-, a család- és a gazdaságpolitikára is kiterjedő világos eredmény áll, amely hatalmas előrelépés a 2010-es helyzettel összevetve - mondta Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület közgyűlésén, Budapesten, a Polgárok Házában.

A polgári oldal kormányzása alapján kijelenthető: aki országépítésben gondolkodik, az jó szívvel számíthat a Fidesz-KDNP-szövetségre – fogalmazott a politikus. Gulyás Gergely hozzátette: a Fidesz-KDNP-nek pedig számítania kell azoknak a szövetségére és szolidaritására, partnerségére és barátságára, akik értelmiségiként a jobbközép világ meghatározó személyiségei.

A frakcióvezető előadásában jelezte, az országgyűlési választásig csak néhány hónap van hátra, ami számadási kötelezettséget jelent. Úgy fogalmazott: ha összehasonlítják a 2002-2010 közötti kormányzás teljesítményét a mostanival, akkor “a balliberális oldal pártjainak nincs is értelme elindulni a választásokon”. A 2010 óta elért eredmények között kiemelte a nemzetpolitikai intézkedéseket, köztük a kettős állampolgárság lehetővé tételét, amellyel “lassan száz évvel Trianon után eljutunk oda, hogy (…) az akkor élők utódai és Magyarország között újra közjogi kötelék” van.

Felelősségteljes konzervatív gazdaságpolitika

Gulyás Gergely beszélt a családpolitikai lépésekről, a családi adózás bevezetéséről, valamint a kormány “felelősségteljes konzervatív gazdaságpolitikájáról” is, amellyel mérsékelték az államadósságot, a gazdasági növekedés pedig stabil. Hallgatóságának azt is mondta, hogy egy egyesületnek a közélettel kapcsolatosan igenis van teendője, és nem érdemes az egyesületi világot leegyszerűsíteni arra “az önmagát civilnek nevező társadalmi szervezetek világára, amelyek egyébként az elmúlt években is csak külföldi támogatásokból működtek”.

A civil világban a jobbközép, polgári, konzervatív oldalnak is részt kell vennie, a kormánnyal szemben pedig mércét kell meghatároznia – jelentette ki Gulyás Gergely. Szerinte kulcsfontosságú, hogy fennálljon egy szolidaritás a polgári oldal vezetőivel szemben, de ez “nem szabad, hogy az értelmiség oldaláról kritikátlanságot jelentsen, mindennek a megtapsolását, mindennek az éltetését jelentse, mert az más koroknak a rossz emlékű hozadéka lenne”.

A fideszes politikus megjegyezte azt is: ha bármely kormány lemond arról, hogy az értelmiségnek is elfogadhatóvá próbálja tenni saját politikáját, akkor lemond arról, hogy hosszú távon a történelmi értékítélet is kedvező lehessen.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke arról beszélt – idézve Orbán Viktor miniszterelnököt -, hogy “a kormányzásunknak a saját magával szemben támasztott igénye, hogy mindazok, akikért felelősséget vállalunk – azokért is, akik nem szavaztak ránk -, azok jobban éljenek, mint amikor elkezdtük a kormányzást”. Szerinte a jobb élet feltételeinek biztosítása jó úton halad.

Előrelépésre van ugyanakkor szükség például a versenyképes nemzeti nevelés kérdésében, a kultúra területén és a magyar vidék életképesebbé tételében – mondta Balog Zoltán.