Játékfüggősége űzte a teljes összeomlásig az egykori takarékszövetkezeti vezetőt

 

Hosszú és megrázó vallomással készült tárgyalására a több százmilliós csalással és sikkasztással vádolt takarékszövetkezeti vezető. A játékfüggő közgazdász sírva nyugtatta a családját, kitárulkozásával azt próbálta megértetni, hogy játékfüggősége hogyan űzte a teljes összeomlásig. A kényszeres szerencsejáték-mánia egy betegség, hasonló, mint a drogfüggőség. Azt mondják, egyfajta beszűkült tudatállapot, a bíróságokon mégsem mentség a játékfüggőség. A Kékfény riportja.

A 46 éves, Békés megyei férfi két évtizeden át közismert szereplője volt a helyi lapoknak. Közgazdász diplomája megszerzése után G. Krisztián a Kondorosi Takarékszövetkezetnél kapott állást. Gyorsan fejlődött, néhány év múlva már ő lett a pénzintézet elnöke. A megyei takarékszövetkezetek fúziója után a jogutód, a Békés Takarékszövetkezet gazdasági igazgatói posztját bízták rá.

Sportfogadásokat kezdett kötni

Az agilis férfi önkormányzati képviselő is volt egy időben. Munkája mellett még egy szenvedélye volt: a sport. Gyerekkora óta versenyszerűen focizott, majd Kondoros első számú sportvezetője lett. A sport szeretete hamar párosult

a sportfogadás szeretetével,

a Tippmix 1998-as hazai indulása óta rendszeresen játszott. A férfi eleinte 10-20 ezres tétekkel kezdte, heti két alkalommal. Sem ő, sem a környezete nem tudta, vagy nem akarta felismerni, hogy játékfüggő lett. Mivel vezetőként könnyen hozzáfért a nagy pénzekhez, százmilliókra emelte a tétet. Több mint egy éven át sikkasztott a takarékpénztárból azzal az indokkal, hogy majd a nyereményéből visszateszi.

A szerencse azonban elpártolt a férfitól, G. Krisztián komoly adósságot halmozott fel, így még kockázatosabb módon próbált szabadulni a kutyaszorítóból. Vezetői pozíciójával visszaélve kollégáit, barátait, sporttársait verte át, hogy kicsalt pénzükből rendezze takarékszövetkezeti adósságát. Sok ismerősét azzal kecsegtette, hogy tagsági részjegyekhez juttatja őket, vagyis anyagilag jócskán gyarapodhatnak azzal, hogy részesedhetnek a fúzió utáni gazdasági társaságok korábban feloszthatatlan, tetemes vagyonából.

Szinte mindenki megbízott benne

Volt, aki azt hitte, a hitelét végtörleszti. A férfi mindenről hamis igazolásokat is kiállított, szinte mindenki megbízott az igazgatóban. Szakértők szerint ugyanis sokkal ritkábban gyanakszunk a tekintélyes foglalkozású emberekre, mint például az orvosokra, tanárokra, papokra és így az igazgatókra is. G. Krisztián

330 milliót szedett így össze, amit az utolsó fillérig eljátszott.

Mikor a Békés megyei férfi megtudta, hogy néhány áldozata már feljelentette, egyszerűen eltűnt a családja szeme elől. Elment az ország túlvégére, és elgondolkodott azon, hogy mi tévő legyen. Három lehetőséget mérlegelt: az első az öngyilkosság volt, a második, hogy külföldre szökik és ott vállal munkát, a harmadik pedig, hogy bemegy a rendőrségre és feljelenti magát.

A férfi az utóbbi lehetőséget választotta, tavaly májusban feladta magát. Egy börtönben töltött év után most megtörten tett vallomást a Békéscsabai Járásbíróságon. Elmondása szerint élete 2015-ös válásakor billent ki az egyensúlyából. Három gyermeket hagyott maga mögött, majd új kapcsolatba kezdett. Negyedik gyermeke néhány nappal a bukása után jött világra, még sosem látta a picit. A volt igazgató családját hidegzuhanyként érte a botrány, a tárgyalóteremben zokogva hallgatták a férfi kitárulkozását.

Megállapították nála a játékfüggőséget

Az igazságügyi szakértők megállapították, hogy G. Krisztián játékfüggő, ám ez nem befolyásolta, hogy felfogja, mit tesz. Érdekes, hogy közgazdászként sem volt képes belátni, hogy hosszútávon csak bukhat. A Békés megyei férfit többek közt különösen nagy értékre elkövetett sikkasztással, és különösen nagy kárt okozó csalással vádoltak meg. Azzal mentegetőzött, hogy semmi haszna nem lett a bűncselekményből. A bírónő azonban elmondta, az összegeket megszerezte, azokat pedig a saját hobbijára áldozta.

Az egykori takarékszövetkezeti vezető mindent elismert, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, hosszú pereskedés helyett másfél nap alatt megszületett az ítélete. Az ügyészség kilenc évet kért rá, a Békéscsabai Járásbíróság végül hat év börtönre büntette, és tíz évre eltiltotta mindenféle pénzügyi tevékenységgel kapcsolatos munkától, és vezető tevékenységtől. Enyhítő körülményként értékelték a pénzintézet lazaságát, mert senki nem kontrollálta az igazgatót.

Több sértettet kártalanítottak

A presztízsveszteség mellett a Békés Takarékszövetkezetnek 120 milliójába került a trehányság. Hogy elkerüljék a pereket, több sértettet kártalanítottak, amit most a volt vezetőn próbálnak behajtani. Sok sértett azonban még mindig nem kapta vissza kicsalt megtakarítását, és kérdés, ki mit lát majd mindebből, a vádlottnak ugyanis a börtönkeresetén túl nem sok vagyona maradt.

A Kékfény archívumában nem találtak a volt takarékvezérnél nagyobb összeget sikkasztó játékfüggőt, így vélhetően ő az eddigi rekorder. A férfi ítélete nem lett jogerős, G. Krisztián enyhítésért fellebbezett, a vádhatóság pedig kitart a szigorítás mellett. A másodfokú döntésig azonban megszűntették a férfi letartóztatását, és hazamehetett. Bűnügyi felügyelet alatt áll mostantól, a lakhelyét nem hagyhatja el, és nyomkövetőt kell viselnie.

A címlapfotó illusztráció.