Elvette az őr fegyverét, túszt ejtett, majd megszökött egy fogoly – hamar elfogták

 

Megszökött egy fogoly pénteken az ítélethirdetést követően a Fővárosi Törvényszék egyik tárgyalóterméből – közölte a Fővárosi Törvényszék sajtótitkársága az MTI-vel. Az M1 Híradója nem sokkal később azt közölte, hogy elfogták a férfit, akit jelenleg a Péterfy Kórház-Rendelőintézet intezív osztályán ápolnak.

A közlemény szerint az elítélt, akire garázdaság és rongálás vétsége miatt a törvényszék egy év egy hónap börtönbüntetést szabott ki jogerősen, az ítélethirdetést követően, a kézbilincs felhelyezésekor dulakodni kezdett a büntetés-végrehajtási őrrel, és sikerült megszereznie az őr fegyverét, majd lábbilinccsel a lábán kimenekült a tárgyalóteremből.

Túszt ejtett

Az eljáró bírói tanács időközben a történtekről értesítette a Fővárosi Törvényszék biztonsági szolgálatát, amelynek egyik tagját a menekülő elítélt fegyverrel túszul ejtette. A tússzal kimenekült az épületből, és fegyverével megállásra kényszerített egy autót.

A bíróságon ejtett túszt elengedte, majd beszállt a kocsiba és annak sofőrjét kényszerítette, hogy elhajtson a helyszínről. A törvényszéken senki sem sérült meg. A foglyot erőszakos bűncselekmények miatt korábban már elítélték, és jelenleg is jogerős büntetését töltötte más bűncselekmény miatt – olvasható a közleményben.

A rab ismeretlen okokból a Nyírpalotai és a Szentmihályi út kereszteződésében kiugrott az autóból, mert egy másik autót akart magának szerezni – tájékoztatott az M1 helyszíni tudósítója. Elmondta, így a rendőrségnek sikerült elfogni, a rabot több lövés után terítették földre. A szökevényt mentő szállította el a helyszínről.

Nem hibázott a felügyelő

Nem hibázott az a felügyelő, akinek elvette fegyverét egy elítélt pénteken a Fővárosi Törvényszék egyik tárgyalótermében – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BvOP) kommunikációs főosztálya később.

A közlemény szerint a BvOP belső vizsgálatának elsődleges megállapításai szerint a fogvatartott előállítását végző biztonsági felügyelő „feladatát a vonatkozó jogszabályi előírásoknak és belső normáknak megfelelően látta el, szakmai hibát nem követett el”.

Kifejtették: a bírósági tárgyalás kezdetekor az ügyben eljáró bíró úgy rendelkezett, hogy vegyék le a bilincset a fogvatartott kezéről. Az elítélt ezt kihasználva támadta meg az őt előállító biztonsági felügyelőt.

Megsérült és kórházba szállították

A szabadságvesztés, az elzárás, az előzetes letartóztatás és a rendbírság helyébe lépő elzárás végrehajtásának részletes szabályairól szóló rendelet szerint a „büntetőügyben történő előállításkor az eljáró ügyészség vagy a bíróság elrendelheti az alkalmazott mozgáskorlátozó eszköz eltávolítását. Az előállító biztonsági felügyelő az erre vonatkozó rendelkezést köteles végrehajtani. Az intézkedés nem vonatkozhat a vezető és a lábbilincs eltávolítására” – írták.

A megtámadott felügyelő megsérült, a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórházba szállították, ahol a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka és helyettese meglátogatta – tették hozzá.

Stabilizálták a szökött rab állapotát

Stabilizálták az ítélethirdetés után megszökött, majd üldözés közben meglőtt rab állapotát a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézetben – közölte Bodzay Tamás orvosigazgató-helyettes péntek este.

Tájékoztatása szerint a XV. kerületben történt lövöldözésben megsérült középkorú férfit súlyos, életveszélyes állapotban vitték az intézetbe.

Szakszerű ellátása megtörtént, állapotát stabilizálták, jelenleg az intenzív osztályon ápolják – tette hozzá az osztályvezető főorvos.

Szabályosan járt el a bíró 

A Fővárosi Törvényszék szabályosan járt el a megszökött fogoly ügyében – tudatta a törvényszék sajtóosztálya péntek este közleményben.

Szabályosan járt el a bíróság, amikor úgy rendelkezett, hogy ha nincs akadálya, az előállító büntetés-végrehajtási őr vegye le a vádlott kezéről a bilincset, hiszen ilyen esetekben is rajta marad a fogoly kezén az úgynevezett vezetőbilincs, amivel a büntetés-végrehajtási őr akadályozni tudja a nem helyénvaló mozgást – írták.

Mint olvasható, a fogvatartott biztonsági kockázatának megítélése nem a bíróság feladata. A bilincs használatának szükségességét úgynevezett őrzésbiztonsági szempontok határozzák meg, melyeket a fogva tartást végző intézet állapítja meg, és ebbe a bíróságnak nincs is beleszólása.

A bíróság nem kapott arra vonatkozó tájékoztatást és a tárgyaláson sem merült fel arra utaló körülmény, hogy a vádlott nem alacsony szintű biztonsági kockázati besorolású személy. Erre utal az a körülmény is, hogy egyetlen biztonsági felügyelő hajtotta végre az előállítást. Amennyiben jelzés érkezik, vagy a tárgyaláson tanúsított magatartása indokolja, úgy a bilincset természetesen nem veszik le.

Jelen ügyben ilyen jelzés nem érkezett a bírósághoz, ezért rendelkezett úgy az eljáró tanács elnöke, hogy a kézbilincset lazítsák meg. Az előállított személy őrzése ettől függetlenül a biztonsági felügyelő feladata 0 közölte a Fővárosi Törvényszék.