Szeptembertől figyelmeztetésre, majd büntetésre számíthatnak a szabálytalan szállodák

 

Lejárt a türelmi idő azokkal a szálláshelyekkel szemben, amelyek nem tesznek eleget adatszolgáltatási kötelezettségeiknek – erről is beszélt a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója az Origónak adott interjújában.

Guller Zoltán a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) kapcsán hozzátette, szeptember elsejétől a szabálytalan szállodák figyelmeztetésre, majd büntetésre számíthatnak.


A teljes hazai szálláshely-szolgáltatási szektorban kötelezővé válik az adatszolgáltatás, „adót mindenkinek fizetnie kell”. A vezérigazgató kiemelte, hogy a GDP 11 százalékát adó ágazatról „eddig igazából csak becslések voltak”, de ez megváltozik, a digitális adatszolgáltatás fehéríti az ágazatot, és pontos adatokkal szolgál.

A kormány a turizmus versenyképessége érdekében csökkenti a szálláshelyek áfáját 18 százalékról 5 százalékra januártól. „Úgy gondolom, hogy a kormány jogos elvárása ezért cserébe az, hogy a teljes turisztikai szektor tisztán és átláthatóan működjön, a forgalomról pedig naprakész adataink legyenek”  – fogalmazott.

Az interjúban beszélt a balatoni fejlesztésekről is. A komp, a kompkikötők és a révállomások is megújulnak, valamint lecserélik a személyszállító- és a komphajóflottát. Az állam 6,6 milliárd forinttal megemelte a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) tőkéjét, szerepvállalásával komplexfejlesztések kezdődhetnek a balatoni hajózásban – mondta.

„A kormány célja a balatoni turizmus fejlesztése, ennek megfelelően mindenki által érzékelhető beruházások várhatóak a következő években. Büszkén mondhatom, hogy új korszak kezdődik a balatoni hajózásban. Európai színvonalú, modern és biztonságos hajók szolgálhatják 2030-ra a helyieket és a turistákat egyaránt, ehhez pedig minden forrás rendelkezésre fog állni a kormánynak köszönhetően” – fogalmazott Guller Zoltán.

A hajópark és a kikötői infrastruktúra fejlesztésének részeként például lesz wi-fi a járműveken, és az utasok online is tudnak majd jegyet vásárolni. Két év múlva, 2021 nyarán jelenthetnek meg az első új kompok, 2024-re pedig a teljes flotta kicserélődik a tervek szerint, sőt egy katamarán is forgalomba fog állni.

A turisztikai ügynökség ütemes, online menetrend kialakítására készül továbbá.